Lehet védekezni a dióburok-fúrólégy ellen

Sokan lemondtak a dióról, pedig van megoldás a kártevők ellen: egy újszerű technológia, azaz egy speciális csalogatóanyagba egy kis mérget kell keverni, és megmenthető a termés. A csalitechnológia a dióültetvényekben is nagy segítség, a kiskertben pedig maga a megváltás a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele ellen.

Óriási károkat okoz a nyugati dióburok-fúrólégy pusztítása a kiskertekben és a dióültetvényekben, ami miatt komoly vegyszeres védekezés nélkül az utóbbi években szinte lehetetlené vált a dió betakarítása. Ez az árakban is megmutatkozik, a dióbél ára néhány év leforgása alatt kiugróan megemelkedett. Hogy ne kelljen kivágni a fákat, tenni kell valamit. Van remény a diófák megmentésére, de mi is pontosan ez a technológia, és hogyan kell alkalmazni a kiskertben és az ültetvényekben?

A csalitechnológia jelentheti a megoldást, és nem csak a rajzás időpontjának meghatározása miatt. 2021 nyarán engedélyezték hazánkban a hatalmas károkat okozó nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) elleni védekezést kiegészítő hatásjavítóként a Combi Protec nevű készítményt. Egy csalogatóanyagról van szó (oldható koncentrátumkészítmény), amely 1160 g/liter növényi kivonatot és 140 g/liter cukrot (monoszacharidok és poliszacharidok) tartalmaz. Tartósító- és nedvesítőszerként van forgalomban a világban mindenütt, ahol felütötte a fejét a kártevő.

Fontos, hogy a készítményt a rajzás időszakában kell alkalmazni. Az imágó július elejétől szeptember közepéig rajzik, minimum két alkalommal szükséges alkalmazni a rovarölőt: júliusban, majd még egyszer augusztusban. De vigyázat! Kis kertekben akár 7 alkalommal is szükséges lehet elvégezni a kezelést.

A Combi Protec minden ehető növényre használható, ha betartjuk a peszticidhasználat törvényes feltételeit, és ha a peszticidet nem használják fel az adott alkalmazásra engedélyezett maximális mennyiség 50%-ánál nagyobb mennyiségben. Nagyon jó hatással keverhető Spinosad® készítménnyel. A csalianyag a fent említett rovarirtószerel együtt használható minden nem ehető növényre is. Az engedélyezett rovarölőszerrel keverhető, de előtte végezzünk keverhetőségi vizsgálatot. A permetlé felhordásának a bekeveréstől számított 24 órán belül kell kikerülnie, a permetezővíz paramétereinek függvényében.

Amit a csalitechnológiáról tudni érdemes

  • A Combi Protec valódi csaliként működik, a csalianyagba rovarölőt keverünk. Kifejezetten hatékony megoldás.
  • Nagy cseppeket helyezünk ki oda, ahol a kártevők megtalálják őket, amikor élelmet keresnek (azaz 5-6 helyre a lombon).
  • Körülbelül 20–40 l víz felhasználására van szükség hektáronként, a fák nagyságának függvényében (kicsiben ez 0,2 liter/fa).
  • Tizedére csökkenthető a fogyasztás előtti várakozási idő.
  • A kijuttatott rovarölőszer mennyiségét töredékére (4–10%-ra) lehet csökkenteni ahhoz képest, mintha nem használnánk csalianyagot.
  • Az egyenletes lefedettség nem olyan kritikus jelentőségű (elég a fa lombjában csak pár helyre kifröccsenteni, akár lejjebb is).

Hogyan kell alkalmazni ültetvényekben?

A készítményt szabadföldi, növényházi gyümölcs- és zöldségkultúrákban az alkalmazott rovarölőszer hatásjavítása céljából végzett permetezés során a segédanyag 1,0 l/ha-os dózisát az adott kultúrában engedélyezett rovarölőszer előírt dózisával tankkeverékben, az előírt permetlémennyiség felhasználásával kell kipermetezni az imágórajzás időszakában. Dióültetvényben 20 liter permetléhez 1 liter csalianyag szükséges, illetve 5 ml Spintor 480g. Egy hektár lepermetezéséhez 20–40 liter permetlére van szükség, elég csak 3-4 soronként permetezni a fák földről elérhető részét, nem szükséges a tökéletes kijuttatásra törekedni, mert a készítmény magához csalogatja a rovarokat. Mi a teendő a kiskertben? A nagy dióültetvényekben csalitechnológia nélkül is rákényszerültek az ültetvénytulajdonosok arra, hogy hatékony védekezést dolgozzanak ki, az ő dolgukat a csalitechnológia azonban jelentősen megkönnyítheti. A kiskerttulajdonosok számára viszont valószínűleg ez lesz az „életmentő” megoldás, hiszen akinek 1-2 diófája van, annak általában nem áll rendelkezésére a legkorszerűbb, tökéletes kijuttatást biztosító permetezőgép, viszont csalianyaggal kombinált rovarölő alkalmazásával erre nincs is szükség. Ez a szer már megvásárolható a hazai gazdaboltokban. Használata nagy technológiai fegyelmet követel: a bekeverővíznek 40 fokosnak kell lennie, mert nehezen oldódik a csalianyag. A bekevert permetlevet nagy cseppméretben szükséges kijuttatni a lombkorona kétharmad részére. Példa a kiskertben alkalmazandó dózisra:

5 ml Spintor480g rovarölőszer, 250 ml Combi Protec, 10 liter víz.

(Fontos! Vegyük figyelembe a rovarölőszer és a csalianyag alkalmazási utasításait! Az alkalmazandó mennyiség nagyban függ a fa méretétől.) Ez a mennyiség egyébként több mint 20 diófa lepermetezésére elegendő, de ennél kisebb mennyiségben nehéz pontosan tartani az arányokat. Bekeverés után a permetlevelet a permetezőgéppel elérhető magasságba szükséges kijuttatni, nem fontos, hogy az egész diófára egyenletesen kijuttassuk, csak 5-6 pontban a koronára, amilyen magasra sikerül. Ne feledjük, csalival dolgozunk.

Akkor kell permetezni, amikor repül!

Mint sok más növényvédelmi technológiának, a dióburok-fúrólégy elleni védekezésnek is az az alapja, hogy pontosan meg tudjuk mondani, mikor van szükség a kezelésre. Esetünkben a légy rajzási idejét kell figyelembe venni, és hatékony feromoncsapdás módszerrel beazonosítani. Akkor kell permetezni, amikor repül. Mert ha a már belepetézett a dióburokba, kevésbé vagy egyáltalán nem hatékony a védelem.

A rajzást ragacsos sárga lapok használatával követhetjük nyomon (dióburok-fúrólégy kifogására sférikus csapdákat használjunk). A csapdákat június második felében, a fán elszórtan, de főleg a korona felső harmadában kell elhelyezni. Fontos, hogy helyben igyekezzünk megállapítani a rajzás időpontját, az a legpontosabb. A rajzás ideje: júliustól szeptemberig, folyamatosan.

Tapasztalatok az alkalmazás során

Cseresznyelégy elleni védekezéshez apróbb cseppekben érdemes kijuttatni a permetlevet, mert bár hamar letelik az élelmezésügyi várakozási idő, de a csalianyagnak kellemetlen íze van, ami jobban porlasztott kijuttatás esetén nem vehető észre. A dióburok-fúrólégy ellen azonban kifejezetten a nagyobb cseppméret alkalmazása javasolt.

A csalianyag felhasználásának lehetősége sokrétű, a mostani vizsgálatok azt mutatják, hogy poloska, hangya, ecetlégy ellen is hatékonyan alkalmazható lesz.

Ne fogjunk minden problémát a dióburok-fúrólégyre

A szakember szerint fontos tisztában lenni azzal, hogy bár a légy óriási károkat okoz azzal, hogy megfúrja a dióburkot és ezzel lehetőséget teremt a baktériumok szaporodásának, azonban a dió megfeketedése például tartósan esős időben is előfordulhat. Fontos emiatt a fa törzsén levő sebek kezelése olajos-rezes lemosópermetezéssel, mivel a baktériumos fertőzés onnan terjedhet tovább. Szintén fontos ősszel a lomb összeszedése.

Tudjunk meg többet a nyugati dióburok-fúrólégyről!

A legegyszerűbb módszer, hogy a lárvák a talajba kerülés után, azaz augusztus első hetében, illetve szeptember első hetében a fák alatti területet kezeljük BORA készítménnyel. Mindenképpen fontos, hogy a talaj pár napig nedves legyen a fa alatt, ezért esős időben pár napig nedvesen, beöntözve ajánlatos tartani a talajt. Ezzel a módszerrel tisztán tudjuk tartani a talajainkat a primáris fertőzéstől. (tam)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …