Sétányrózsa

Ha igazán színessé akarja varázsolni a kertjét, ültessen sétányrózsát. Világos és cseresznyevirág szerű virágokat növeszt a nyári hónapokban, de a melegebb éghajlatokon egész évben virágzik.

Az évelő sétányrózsa körülbelül 180 centiméter magasra tud nőni, és mintegy 3 méteres szélességben tud szétterjedni, ha biztosítják számára a megfelelő feltételeket. Olyan helyre ültesse, ahol napi 6-8 óra közvetlen napsütés éri. A reggeli és a délutáni napfényt kedveli leginkább.

Virágai többféle árnyalatúak, kétszínűek, erősebb színűek lehetnek, néhányuk az idő előrehaladtával még a színét is változtatja. Korall, barack, sárgás piros, lila, narancs színű és ezek változatai szerezhetők be.

A levelei mintegy 10 centiméteresek, oválisak és tarka vagy egyéb erős színezet is előfordulhat a zöld leveleken. Ha megborzolja, pikáns zsálya szerű illatot enged ki magából, amit néhányan kellemetlennek találhatnak.

Termékenyebb változatai pici bogyókat teremnek, amint a növény közeledik a virágzó ciklus vége felé. A bogyók először zöldes színűek, majd feketére váltanak, ahogy érnek. Az idősebb növények még fásabb törzset is növesztenek.

Vigyázat: mérgező!

A növény minden része, ide értve a virágokat is, mérgező mind emberek mind pedig az állatok számára. Ha a kisgyermek vagy a kutya eszik a virágból, könnyen a sürgősségin köthet ki velük.

Így ültessük

Legjobb, ha kora tavasszal ülteti el, az utolsó dér után. Miután a föld felmelegszik, a kert azon részére ültesse, ahol éri a reggeli és délutáni napfény.

  • Biztosítsa, hogy a föld rendesen elvezesse a vizet.
  • Az a sétányrózsa, amelynek sokáig vizes a gyökere, különböző betegségeket kaphat és a kártevők is könnyen belephetik.
  • Ültesse virágágyásba vagy kertbe, mint határnövény. Óvatosan vegye ki a gyökereket az ideiglenes cserépből, és helyezze őket az előkészített lyukba.
  • Alaposan öntözze meg, majd hagyja száradni a földet 3-4 napig, mielőtt újra megöntözné.

Gondozása

A sétányrózsa törődést és folyamatos gondozást igényel, a növekedési időszak előtt és alatt is, attól függően, hogy melyik fajtáját választja. Az évelő változat bokorrá fog válni, vagy fás talajtakaró növény lesz belőle.

Kora tavasszal vissza kell vágni az elhalt ágakat és le kell nyesni a növény.

Gyakori kérdések:

Hogyan teleltessem át?

Szedje ki a kertből és ültesse át cserépbe. Otthona hűvösebb és sötétebb részén helyezze el és takarja le a növényt.

Milyen földet használjak?

Szinte minden fajta földet szereti, de mégis inkább olyan föld jó, amelynek tökéletes vízelvezető rétege van, illetve elegendő tápanyaga, ami a virágzást segíti. A legjobb eredmény elérése érdekében ültesse a növényt enyhén savas földbe.

Hogyan trágyázzam?

A már beágyazódott növényt nem kell trágyázni, de egy adagnyi általános folyékony trágya kora tavasszal segíteni fogja a gyors növekedést. Ha túl sokat használ a trágyázó anyagból, az a virágzás elmaradását okozhatja.

Hogyan öntözzem?

Amíg a növény gyökere nem ágyazódik be, addig rendszeresen öntözd. Ahogy a növény öregszik, egyre kevesebb vizet igényel. A gyökere idővel elfásul, és ezzel nagyon jó szárazság tűrést alakít ki magának a növény. A hosszú száraz időszakban öntözze hetente 1-2-szer. Olyan területeken, ahol jelentős csapadék esik, az is előfordulhat, hogy nem kell öntözni a növényt az egész évszak alatt.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …