KWS Szőgyén

Az új repcehibridek mellett digitális tanácsadói szolgálat a termelők számára

Magas hozamképesség és olajtartalom jellemzi az új hibrideket

A járványügyi intézkedések feloldása után egymás után újra beindultak az egy éve szüneteltetett szántóföldi bemutatók, amelyeken a vetőmag-nemesítő- és forgalmazó cégek adott környezeti feltételek között vizsgálják és mutatják be a legújabb fajta- és hibrid-újdonságaikat a termelőknek. Ilyen volt a KWS hagyományos országjáró körútjának első állomása, a szőgyéni szövetkezet repcetábláján megrendezett bemutató, amelyen a vetőmag-nemesítő és forgalmazó cég saját hibridújdonságait tárta az érdeklődő gazdák elé. Ezzel párhuzamosan, a rendezvény társszervezői, az AM-Agro vegyszerforgalmazó cég az olajnövény vegyszeres növényvédelmére ajánlott technológiáját és készítményeit, a Team Agro Forest a Šupa technika kínálatából a Kubota traktorokat és permetezőt vonultatott fel.

A társszervezők rövid bevezetői után Matúš Javor a KWS termékmenedzsere és Kovács Tamás területi képviselő közvetlenül a repcetáblákon tájékoztatott az idei újdonságokról valamint a térségbe ajánlott ismert és bevált hibridekről. Amint megtudhattuk, az idei egyik újdonságuk, a Hillico repcehibrid két fontos tulajdonságának kombinációja – a kiváló terméshozam és az olajtartalom magas szintje – miatt ajánlott a gazdák érdeklődésének középpontjába. A KWS  franciaországi nemesítő központjából származó középkései  hibrid  a 2020-as szezonban a szántóföldi kísérletekben magasan a legnagyobb olajtartalmat produkálta hektáronként, a már említett két fontos tulajdonsága fokmérőjeként. Ennek azért is van jelentősége, mert az utóbbi évek termékértékesítési feltételei között egyre fontosabb szerepet kap a felvásárolt szemek olajtartalma, így a termelők érdeklődése természetes módon a hozamképesség mellett a magasabb olajtartalomra is irányul. Ráadásul ez a hibrid nagyon jól viseli a melegebb éghajlati viszonyokat is (Romániában pl. az egyik legkedveltebb), ezért a délnyugat-szlovákiai termesztési feltételek között is jól teljesít. Ez a tulajdonsága érvényesül a szárazabb környezeti feltételek között, miközben tudvalevő, hogy a szárazság általában negatív hatással van a szemek olajtartalmára. Agronómiai tulajdonságai közül említést érdemel a lassúbb őszi növekedés, amelynek következtében kevésbé fenyegeti a túlnövés veszélye, ugyanakkor tavasszal erélyesen startol. Ugyancsak fontos tulajdonsága a becők idő előtti felnyílásával szembeni fokozott ellenálló képesség.

Matús Javor a KWS termékmenedzsere (balról) és Kovács Tamás területi képviselő az idei újdonságokat ismertették.

A másik repceújdonság Hostine néven kerül forgalomba. Középkései érésidejű, új kibővített tulajdonságokkal rendelkező hibrid, amely a fajtavizsgálatokban többek között átlaghozamával (5,1 t/ha) 5 százalékkal haladta meg a kontroll hibridek hozamait, olajtartalma (47,5 %) pedig 3,5 százalékkal volt magasabb az ellenőrző fajták átlagánál. Ezen felül a hibrid betegségekkel szembeni ellenálló képessége is kibővült a nemesítések eredményeként. A Hostine immár nem csak az RML 7 vírussal szemben toleráns, hanem az állományokat újabban fenegető tarlórépa sárgaság vírus kártételével szemben is elfogadható toleranciát mutat. Matúš Javor kifejezetten hangsúlyozta a betegségekkel szembeni tolerancia és a rezisztencia közötti különbségeket, egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a laboratóriumi vizsgálatok alapján a teljes mértékű rezisztenciát még másoknak sem sikerült elérni, így a tolerancia kifejezés a pontosabb meghatározás az egyes betegségekkel szembeni tulajdonságok kifejezésére. Kovács Tamás az idei szezon termesztési feltételeit értékelve megállapította, hogy a szárazság, a fagyok és a hideg március, valamint az alacsonyabb hőösszeg némileg hátráltatta a vegetációt, így az állományok bizonyos késében is vannak, de jó egészségi állapotban várják az érést.  Az új hibridek kapcsán arra is felhívta a termelők figyelmét, hogy ezeknek a hibrideknek a vetőmagjait már standard változatban az új Initio csávázási technológiával kezelve hozzák forgalomba, amely alapvetően a repce kelő magjának igyekszik optimális feltételeket teremteni a fejlődéshez. Az Initio csávázás keretében cinket és magnéziumot, valamint talajfeltételeket szabályozó stimulátort és gombaölő szert visznek fel a vetőmag felületére, amelyekkel egyrészt a sejtfal erősítésével a kezdeti stresszel szembeni ellenálló képesség javítását, a gyökérrendszer és a hajszálgyökerek növekedését és a gombabetegségekkel szembeni védettséget célozzák. Eme csávázási technológia kibővített változata Initio Insect+ néven már rovarölő szert is tartalmaz, ez a vetőmagrendelések során külön igényelhető szolgáltatás.

A bemutatón természetesen a KWS ismert és bevált repcehibridjeit is láthatták az érdeklődők. Közülük az Umberto KWS jelenleg a cég legkeresettebb, legnagyobb mennyiségben eladott hibridje nemcsak nálunk, hanem Magyarországon, sőt kategóriájában egész Európában is domináns szerepe van a piacon. Déli szomszédunknál például 17 százalékos a piaci részesedése. Az iránta megnyilvánuló érdeklődés nem a véletlen műve, hiszen teljesítőképessége és hozamstabilitása alapján az utóbbi fél évtizedben sorra a legjobb eredményekkel zárta a fajtavizsgálati kísérleteket. A cseh és szlovák olajnövények termelői és feldolgozói szövetségének tagszervezeteinél ebből a hibridből 19 százalékos a vetésterület  részaránya.  Magas szintű hozamképessége mellett kiváló egészségi állapotát és a fómás betegségekkel  szembeni ellenálló képességét többek között a genetikai állományába beépített RML 7 és RML 3 gének is garantálják. A becők szilárdsága és felrepedéssel szembeni fokozott ellenálló képessége ugyancsak fontos tulajdonsága.

A Feliciano KWS az egyik legegészségesebbnek tartott repcehibrid a cég kínálatában, lévén, hogy ez volt az első RML S monogént tartalmazó új generációs repcehibrid Európában. Az ezzel a génnel rendelkező hibridek az erős fertőzési nyomással fenyegető térségekben való termesztésre ajánlottak.   Az RML S gén nemcsak a Phoma spp. elleni fertőzésekkel szemben véd, hanem nagyon jó ellenálló képességet mutat olyan betegségek ellen is, amelyekkel szemben az RML gén ma már hatástalan. Ezen kívül a tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) elleni gént is tartalmazza. A hibridet magas szintű olajtartalom jellemzi. A Gordon KWS az egyik leghosszabb ideje (2014 óta) forgalomban levő hibrid, amely hosszú ideig magas olajtartalma miatt volt a termelők kedvence. Az idei újdonságok (Hillico, Hostine) tulajdonságai azonban már meghaladják ezt a jellemzőjét, így fokozatosan kikerül a kínálatból.

Amellett, hogy a minőségi vetőmag a sikeres termesztés alapja, a KWS szakmai információk széles körével is segíti termelő partnerei tevékenységét. A digitális tanácsadás keretében működik a myKWS szolgáltatás, amelyet egyszerű regisztráció után használhatnak a gazdák. Többek között részletes információkat hívhatnak le egy-egy adott térség talajhőmérsékletéről, ami elsősorban a vetések időzítéséhez nyújt támpontot. Tájékoztatást kapnak a térségben mért effektív hőösszegekről, amely a betakarítás optimális idejének meghatározásában nyújt segítséget. A gazdák gyakorlati tevékenységét támogatják pl. a vetéssel kapcsolatos különböző kalkulációk és az időjárási előrejelzések.  Fontos információk szerezhetők be a termőtalajok vitalitását ellenőrző és bemutató szatelit felvételekből is.

Svoren Pali az AM-Agro képviseletében a repceállomány őszi és tavaszi kezelési technológiáját mutatta be.

A szakmai nap keretében a repce növényvédelmi kérdéseinek megoldására az AM-Agro vegyszerforgalmazó cég által összeállított technológia kínált megoldásokat és készítményeket. Svoren Pali, a cég képviseletében a repceállomány őszi és tavaszi kezelésére alkalmas gyomirtó és gombaölő- valamint rovarölő készítmények mellett kitért az állományok vitalitását és optimális fejlődését segítő készítmények alkalmazásának fontosságára is. Közülük a repcében a Mikrovit Bór és az ASAHI (nitrofenolát) készítményeket alkalmazták. A repceállomány őszi kezelését Butisan Star (metazachlor + quinmerat) gyomirtó készítménnyel kezdték, ezt követően a már kikelt állományba tebuconazole hatóanyagú Starpro 430 SC fungicidet és Cythrin Max (cypermethrin) rovarölő készítményt és Mikrovit Bórt juttattak ki. A tavaszi kezelések első szakaszát a Dacor (etofenprox) rovarölő, az Aspire (metconazole) gombaölő és a Mikrovit Bór kipermetezésével kezdték, a második szakaszban az AM Extra Plus (azoxystrobin+cyproconazole) gombaölő mellett Aceptir 200 SE (acetamiprid) és Cythrin Max (cypermethrin) rovarölők, valamint Asahi Sl (nitrofenolát ) készítményekkel kezelték az állományokat. Amint az a bemutatón is látható volt, sikeresen. A növényvédelmi szakember egyúttal felhívta a figyelmet arra a kényszerű tényre is, hogy az uniós szabályozás következtében betiltott hatóanyagok már most hiányoznak és hiányozni fognak az egyes szántóföldi növények hatékony növényvédelmében alkalmazható készítmények köréből, s az elkövetkező időszakban a repcetermelőknek és a növényvédelmi szakembereknek is fel kell készülniük az említett hatóanyagok hiánya miatt bekövetkező új kihívásokra, és számolniuk kell a rezisztenciák kialakulásának fokozottabb veszélyeivel is.

Kép és szöveg: szilvássy

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …