Új vezető az agrártárca élén

Június elején a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca élén változás történt. Ján Mičovvsky korábbi  agrárminiszteri kisebb-nagyobb huzavonák után véglegesített lemondása után a köztársasági elnök  Samuel Vlčant nevezte ki az SZK Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának élére. A tárcavezető korábban, 2020 elején miniszterhelyettesi pozícióban már részt vett az ágazati vezetés munkájában, de erről a pozíciójáról alig fél év után lemondott.

Samuel Vlčan 1971-ben született, felsőfokú jogi végzettséget szerzett, majd ezután elsősorban a pénzügyi szférában tevékenykedett, több pénzintézet vezető testületének is tagja volt. Kinevezése előtt Igor Matovič tanácsadójaként tevékenykedett.

Az új miniszter komoly és kulcsfontosságú kihívások előtt álló ágazat vezetését vállalta el, amelyre olyan fontos feladatok várnak, mint az uniós agrárpolitika legújabb támogatási időszakában érvényesített dotációk feltételeinek kidolgozása és elfogadtatása, az Agrárkifizetési Ügynökség véglegesített akkreditációjának levezénylése, az ágazati szervezetek átalakítási folyamata és a mezőgazdaság szerkezetváltásának beindítása.

Új államtitkár

Június közepétől az új tárcavezető mellett új államtitkár tevékenykedik a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumban, Milan Kyseľ személyében, akit a lemondott Ján Gajdos helyére neveztek ki. Az államtitkár az utóbbi tíz esztendőben mezőgazdasági érdekeltségű vállalatokban tevékenykedett, amelyek profiljában a mezőgazdasági termelés, állattartás is szerepel. Emellett részt vett a mezőgazdaság fejlesztésére kiírt nemzetközi támogatási programok kidolgozásában és megvalósításában is. 2020 óta a szakminisztériumban a kis és családi gazdaságok  területén illetékes miniszteri tanácsosként tevékenykedett.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …