A meggyfát szüret után metsszük

Ismeretes, hogy a meggyfák többsége az egyéves hajtásokon hozza a gyümölcsét. A fa ágai ennek következtében folyamatosan növekednek, meghosszabbodnak, és a termő részek egyre távolabb kerülnek a fa középpontjától. Néhány év múlva hosszú, felkopaszodott és lefelé csüngő ágak lesznek belőlük, amelyeket ostornak is neveznek. Megújításuk érdekében először rövidítsük meg a termő ágak hosszát mintegy harmadára-felére. Egyúttal vágjuk ki a nem elágazó ostorhajtásokat is.

Miközben a fiatal még nem termő meggyfákat leginkább tavasszal ajánlott metszeni, a kifejlett termő meggyfák metszését nem tavasszal, hanem júliusban, augusztusban a szüret után javasolt elvégezni. Ennek alapja, hogy noha a termő meggyfák nedvkeringése már télen elkezdődik, az aktív nedvkeringés kezdeti időszakban egyáltalán nem ajánlott az ágait metszeni, mivel fennáll az a veszély, hogy a fa ennek következtében akár tönkre is mehet.

A fiatal meggyfákat tavasszal lehet metszeni. Ilyenkor minden főág 3 legerősebb oldalhajtását a feléig vágjuk vissza, de a többi oldalhajtást ne metsszük. A gyenge, és rossz helyen növő hajtásokat viszont tövig vágjuk vissza.

Míg a fiatal fák csak kisebb mértékű metszést igényelnek, a növekvő korukkal arányosan a metszésüket fokozatosan növelni lehet. A fő termőkorban elegendő egy közepes mértékű ritkítás, hogy erős új hajtások fejlődjenek, és a gyümölcsnagyság és terméshozam között kedvező egyensúly alakuljon ki. A termő fák esetében azok 8-10. évétől pedig már nem tanácsos a meggyfa koronáját hagyni magasabbra nőni. A vezérágak csúcshajtását ezért minden évben az előző évi fás részig vágjuk vissza. Az erősebb vagy felső ágnál egy középerős vagy gyenge, lefelé irányuló hajtásig, a gyengébb vagy alsó ágnál egy középerős vagy gyenge, felfelé irányuló hajtásig metsszük le. A konkurens és az ágak felső részén növő ostorhajtásokat pedig folyamatosan el kell távolítani. A metszett koronában egy termés felett 6 nagy levél, a metszetlenben 4 kisméretű levél fejlődik. Aki nagyméretű gyümölcsöt szeretne, az rendszeresen ritkítson. Az évi hajtásokat kb. a feléig lehet visszavágni. Nagyon ritka azonban ne legyen a korona. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …