KWS, AM-Agro, Kubota bemutató Garamkovácsiban

Repcefajták és komplex növényvédelmi technológiák repcében és kukoricában

A nyár elején a KWS repcefajtákat, az AM-Agro a repce és a kukorica növényvédelmi megoldásait, valamint a Kubota mezőgépeit bemutató közös szakmai rendezvénnyel folytatódott a fokozatosan beinduló szántóföldi bemutatók sora. A Léva melletti Garamkovácsiban (Kozárovce) a helyi szövetkezet kísérleti célokra kijelölt parcelláin a KWS itt is felvonultatta a következő szezonra összeállított vetőmagkínálatát és újdonságait. A szakmai nap résztvevői ezen kívül megismerkedhettek az AM-Agro növényvédelmi termékeinek gyakorlati alkalmazásával és eredményeivel, valamint a japán mezőgépeket forgalmazó Kubota cég felvonultatott kínálatával is.

A rendezvény társzervezője, a növényvédelmi programok készítésével és a készítmények forgalmazásával foglalkozó nyitrai székhelyű AM-Agro ugyanitt a repce és a kukorica állományokban beállított szántóföldi kísérletek eredményeit a gyakorlatban prezentálta. Eva Habalová, a cég területi képviselője a repcébe javasolt komplex védekezési technológiákat két ütembe sorolva mutatta be. Az őszi kezelések sorában háromszori védekezést alkalmaztak. Az első, a vetések preemergens kezelésére alkalmazott gyomirtószer, a Butisan Star (hatóanyaga metozachlor és quinmerac) elsősorban az egyéves fűfélék és az egyszikű gyomok ellen hatékony. A tapasztalatok szerint a repcében a gyomirtás preemergens kezeléssel megfelelő hatékonyságúnak látszik, természetesen szükség van hozzá csapadékra. A következő őszi kezelés a repce kelése után már leveles állapotban történt, amelyre tebuconazol hatóanyagú StarPro készítményt alkalmazták. Mivel meleg időjárás volt, a repce túlnövése ellen növekedésszabályozó hatással is bíró CCC-készítményt (chlormetachlorid) is kijuttattak, amellyel sikerült az állomány túlzott növekedését korlátok között tartani. A repcebolhák ellen Cythrin Max (cypermethrin) rovarölő készítményt vetették be, emellett bór alapú levéltrágyát és graminicidet is kapott az állomány.  A harmadik őszi kezelés szintén a repce túlnövekedése ellen irányult, a CCC-készítmény mellett a rovarkártevők elhúzódó támadása ellen újabb Cythrin Max is kijuttatásra került.

Eva Habalová az AM-Agro munkatársa

A tavaszi védekezések első fázisa a repceormányos elleni kombinált védekezésre összpontosult, célja a szívogató kártevők ellen „leragasztani” az állományt, erre az Elastiq Ultra szolgált, egyúttal a gombaölőszeres védelmet szolgáló StarPro is kijuttatásra került. A tápanyagpótlás keretében bór alapú készítményt is adagoltak a permetlébe. A második kezelés célpontja a fénybogarak ellen irányult, de idén ezek a kártevők nem jelentettek komoly veszélyt. A védekezésre használt Trebon piretroid új hatóanyagának az etophenfoc-nak a folyamatosan leépített hatóanyagok helyettesítésében, kiváltásában lehet perspektívája. Amint megtudtuk, a Trebon jövőre új néven Dakor elnevezéssel kerül majd forgalomba.  A harmadik kezelés a becők kártevői ellen, ún. virágba irányuló permetezés volt, amelyre az Aceptir és a Mavrik kombinációja mellé Tegoplant plus néven egy univerzális nedvesítőszert is kevertek. A gombabetegségek elleni védekezésre az AM Extra Plus csomag két hatóanyagra épülő (azoxystrobin és cyprokonazol) készítményt az idei szezonra már az olajosokban való alkalmazásra is regisztrálták, így itt is bevetésre került, s a látottak szerint sikerrel oldotta meg a feladatot. Védő funkciója mellett jelentős zöldítő hatása is van, Eva Habalová szerint azonban nem kell attól tartani, hogy kinyújtja a betakarítás határidejét. A repce betakarításával összefüggésben az előadó nem felejtette el felhívni a figyelmet a betakarítás előtti és alatti kipergés okozta károk csökkentésére az állományok deszikkálásával, amelyre az Elastiq Ultra a javasolt készítmény.

Eva Habalová mellette Ivan Dzubák a KWS ügyvezető igazgatója

A kukoricában négy változatban végrehajtott gyomirtási technológiát mutattak be. Az első a növényállomány preemergens illetve e-post kezelésére összpontosítva a vetés után és a kukorica kelése előtt kijuttatott szerkombináció Camix (mesotrione és s-metolachlor) révén próbálja meg féken tartani a fűféle és egyszikű gyomokat, természetesen megfelelő feltételek (bemosó csapadék) mellett. Ez a készítmény az egyéves kétszikű, valamint az egyéves egyszikű gyomok ellen hatékony (csattanó maszlag, parlagfű, varjúmák, szőrös disznóparéj, szerbtövis, kakaslábfű, vadcirok, kölesfajok, muharfélék stb) . A permetlébe Prefin talajnedvesítő szert is kevertek. A preemergens kezelés biztonságos alapot jelent a kelő állomány gyomvédelmében, szükség esetén egy kiegészítő permetezéssel (Bandera – nicosulfuron) az ellenálló gyomoktól is megtisztítható a parcella.

A második változat posztemergens megoldással az előadó szerint ún. olcsóbb variáns a kukorica gyomvédelmében, főleg akkor ajánlott, ha a területet nem fenyegeti túlzott gyomosodás. Ezt a technológiát a kukorica kelése után kell kijuttatni, legkésőbb a kultúrnövény 6 leveles állapotáig. A nicosulfuront és dicambát tartalmazó szerkombinációt (Bandera + Ponant) Tegoplant SPU tapadást fokozó készítménnyel is kiegészítették, amelynek főleg a szárazabb időjárási viszonyok között van jelentősége, lévén, hogy ilyenkor a gyomok is erősebb viaszréteget képeznek, a nedvesítőszer viszont megkönnyíti és segíti a hatóanyagok bejutását a célzott szervezetekbe. A Bandera (nicosulfuron) megbízhatóan irtja az egyéves és az évelő kétszikű gyomokat (kakaslábfű, vadcirok, kölesfajok, tarackbúza – az évelők tálsúlya esetében megnövelt hatóanyaggal kell számolni). A Ponant (dicamba) hatóaanyaga a fűféle gyomok irtásában jeleskedik.

A kukorica posztemergens gyomirtási technológiája keretében az AM-Agro komplex csomagokat is összeállított az állományok védelmére. A bemutató harmadik variánsa az AM-Agro Zea Pack Tutrbo elnevezésű termékcsomagja, amely három készítmény (Bandera + Barracuda + Ponant) hatóanyagainak kombinációját tartalmazza, és gyakorlatilag az egyszikű egyéves, egyszikű többéves, valamint a kétszikű egyéves és a kétszikű többéves gyomok teljes skáláját kézben tartja Előnye, hogy talajreziduális hatása is van (Barracuda – mesotrione), alkalmazásában fontos szempont, hogy a kukorica 6 leveles állapotáig permetezhető.

A negyedik változatban ugyancsak posztemergens technológiával az AM-Agro további termékcsomagjának gyomirtó hatásait szemlélhették meg a bemutató résztvevői. Ebben az esetben az AM-Agro Zea Pack Complete csomag készítményeit juttatták ki, nevezetesen a Bandera + Barracuda + Sulcogan (hatóanyaga sulcotrione), amely gyakorlatilag komplett védelmet kínál, esetenként a mérsékelten túlnőtt gyomokat is jól irtja. A sulcotrione kiválóan irtja az egyéves és évelő kétszikű gyomok széles skáláját. A kukorica 8 leveles állapotáig kijuttatható.

A kukorica gyomirtási technológiáját szolgáló termékcsomagok körében idén még megtalálható a Zea Pack Residual csomag is, amelyet azonban annak egyik alkotóeleme, a Zeagran forgalomból való kivonása miatt már csak idén forgalmaztak.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …