Édeskömény

Júniustól július végéig édesköményt is vethetünk. A konyhában legjobban a leveles édeskömény érvényesül. Nagy, szilárd, fehér, vastag szárat képez, amelyet sokféleképpen fel lehet használni. Bár nálunk egyelőre kevesebbet termesztenek belőle, feltételezhető, hogy hamarosan felfedezzük az ízét. Az édeskömény törékeny, kellemesen aromatikus íze van, gyorsan, gőzön is elkészíthető, mint a brokkoli. Salátaként a friss, alaposan megmosott zöldje is ehető.

Noha már márciustól vethető, kora nyári és nyári vetése biztonságosabb. Ha ugyanis nem tudjuk számára biztosítani a 20 oC körüli hőmérsékletet, virágozni kezd, és nem hoz termést. Ez a hiba okozhatja a termesztése során szerzett kellemetlen tapasztalatokat.

Az édeskömény magjait 0,5 cm mélyre vessük. Nedves, meleg talajban három hét alatt kikel. Szabadföldbe vagy ládákba is vethetjük, ahonnét a palántákat 40 x 20 cm távolságra kiültetjük, vagy ilyen sor- és tőtávolságra közvetlenül 3-4 magot vetünk. A kikelés után a növényt ritkítjuk. Virágcserébe is vethetünk édesköményt. Megfelelő időjárás esetén novemberig szedhetjük a jó minőségű termést. Az édesköményt ne trágyázzuk, mert nagyon megnyúlik. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …