A nyári vetésű retek

Amint arról már korábban is írtunk, a kora tavaszi zöldségfélék után felszabaduló területeken különböző ún. másodvetésű növényeket is termeszthetünk. Ellentétben azzal a gyakori vélekedéssel, hogy nyáron már nem érdemes zöldséget vetni, mert túl késő az idő arra, hogy beérjen. Vannak azonban rövid tenyészidejű zöldségfajták, amelyek még a nyár közepén is nyugodtan elvethetők, és ősszel betakaríthatók. Ilyenek például egyes retekfajták, amelyeket egész évben folyamatosan lehet termeszteni. Közülük ugyan némelyek virágba fordulnak, és nem képeznek fejeket, de vannak könnyen termeszthető, ízletes fajták is, amelyek nemcsak szabadföldön, hanem balkonon, vagy cserépben is nevelhetők. Ilyen például a nagyméretű nyári ún. vajretek, amely nedvdús, nem csípős, nem pudvás. Akár 10 cm átmérőjűre is megnőhet. Gyorsan nő, a kelés után kb. egy hónap múlva már fogyasztható.

A vetőmagját szabadföldbe 1 cm mélyre egyesével 5 x 15 cm tő- és sortávolságú sorokba vessük. Ajánlott, hogy vetést legkésőbb augusztus közepéig végezzük el. Azután alaposan öntözzük be. Megfelelő hőmérsékleten (legalább 15 oC) a magok két hét múlva kihajtanak.

Száraz és meleg időben veszélyes kártevője a földibolha. A zsenge növény leveleit kirágja, aminek következtében csökken a levelek azszimilációs felülete. A retket ezen kívül a csíkos káposztabolha és a fekete káposztabolha is támadja. Mivel a reteknek növény nagyon rövid a vegetációs időszaka, a vegyszeres védekezés helyett inkább takarjuk le fátyolfóliával, s ezzel korlátozhatjuk a nedvesség elpárolgását is. A bolhák okozta károkat mérsékelhetjük, ha a növényeket rendszeresen öntözzük.

A retket cserépben vagy nagyobb balkonládában is termeszthetünk. Napos erkélyen vagy teraszon a fontos, hogy a talaját árnyékoljuk, így a föld nem szárad ki és nem melegszik fel túlságosan.

A nyári retek további fajtája az ún. fehér vagy fekete retek az egyik legrégibb kultúrnövény a zöldségfélék között. Jelentős mennyiségű vizet, foszfort, vasat, káliumot, nátriumot, magnéziumot, C-vitamint, B-vitamint, kénvegyületeket tartalmaz, amely a sajátos ízét adja. A tavaszihoz hasonlóan vetjük 25–30 cm-es sortávolságra. A talajjal szemben nem igényes, de nem szereti a frissen istállótrágyával trágyázott talajt. Ilyenben a gumó megreped, megkukacosodik, és kellemetlen ízűvé válik.

A retket emberemlékezet óta a felső légúti betegségek kezelésére és emésztési zavarok ellen fogyasztották. Használata egyszerű és hatékony. Lereszeljük, a levét hűvös helyen tartjuk, amíg el nem veszíti jellegzetes ízét. Cukrot vagy mézet adunk hozzá és kanalanként fogyasztjuk. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

A tavaszi termelési szezon kezdetén a Jó Gazda márciusi száma összefoglalja a kerti vetésforgó alkalmazásának alapvető szempontjait és …