mángold termesztése

A mángold nálunk még kevésbé ismert

Nálunk egyelőre kevésbé ismert zöldségféle és kevesen fogyasztják. Annak ellenére, hogy a répából nemesítették ki, nem a gyökerét fogyasztják, hanem a húsos levélnyelét és levelét. Helyrevetéssel szaporítják, áprilistól május elejéig vethető.

A magokat 30-50 cm-es sortávolságra, egymástól 5-10 cm-re vetjük. Kelés után a felhasználástól függően az állományt egyelni kell. Ha a mángoldot a leveléért termesztjük, akkor a tőtávolságot 15-20 cm-re alakítjuk, ha a levélnyeléért, akkor 30-35 cm-re. Négyzetméterenként 2,5-3 g vetőmag szükséges, az elvetett magok hozzávetőlegesen két hét múlva kezdenek kikelni. A kapáláson és az öntözésen kívül különösebb gondozást nem igényel, a nyár folyamán esetenként egy alkalommal fejtrágyát is adagolhatunk. Egy négytagú család számára általában kb. 10 növény elegendő. Ha időben elvetettük és a növények elegendő vizet kapnak, már június közepétől gazdag termésre számíthatunk, a betakarítás egész nyáron át folytatható. Betakarításkor csak a külső leveleket szedjük le, a belső szívlevelek a növény további fejlődéséhez szükségesek.(sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …