Késő ősszel is ültethető a csicsóka

Napjainkban egyre gyakrabban emlegetik a csicsókát, mint a cukorbetegségben szenvedők megfelelő élelmiszerét, illetve megújuló energiaforrásként mint energetikai növényt.

A csicsóka évelő növény, a házi kertben is több éven át termeszthető ugyanazon a helyen. Tavasszal és késő ősszel is ültethető. Telepítésre a kisebb méretű gumók a legalkalmasabbak, a nagyokat célszerűbb kisebb darabokra felvágni és úgy elültetni. Az őszi ültetést azonban halasszuk minél későbbre, hogy a gumók a téli fagyok előtt már ne hajtsanak ki. A gumók októbertől május elejéig ültethetők, 6 cm mélyre, egymástól kb. fél méter távolságra. A csicsóka jól tűri a hideget, így még novemberben is ültethető. Mind az ősszel, mind pedig a tavasszal ültetett gumók őszre hoznak termést.

A csicsóka napos helyen, rendszeres öntözés mellett fejlődik legszebben, de jól alkalmazkodik a különböző feltételekhez, gyorsan és erőteljesen terjed, könnyen termeszthető a kertben. A gyengébb tápanyag-ellátottságú talajokat is jól viseli, akár sekély termőrétegű, kötött vagy futóhomokos területekre is ültethető, de legjobban a nyirkos, friss tápanyagban gazdag talajokat kedveli.

A gumókat októbertől lehet felszedni, az adott termőhelyen néhány évig folyamatosan terem, nem szükséges újra ültetnünk, mivel a földben maradó gumókból újra kihajt. Általában 4-5 évente ajánlott új helyre telepíteni.

A növény föld feletti részei télen elfagynak, gumóit azonban hónapokig fel lehet még szedni. Mivel a gumók hosszabb ideig történő tárolása nem egyszerű, ezért érdemes mindig annyit felszedni belőle, amennyit elfogyasztunk. Ha hosszabb időre tárolni akarjuk fontos, hogy a gumók számára megfelelő tárolási hőmérsékletet biztosítsunk, 0-2 oC fölötti hőmérsékleten ugyanis nem bírják ki sokáig károsodás nélkül. (sz-zöldségtermesztés)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …