Jól érzik magukat a sötét szobában is

Az alacsony fényigényű szobanövények ideálisak az északi tájak teleinek rövid nappalaihoz, és mindazok számára, akiknek lakása nem kap elég napfényt.

Sok olyan hely van, legyenek azok irodák vagy lakások, ahová nem jut elegendő természetes napfény. Ennek oka lehet egy szomszédos árnyékoló épület vagy a hideg időjárás, mely nem engedi be a napfényt. Lehet, hogy furcsán hangzik, de igazából nem is létezik olyasmi, hogy „szobanövény”.  A növények a szabadban szeretnek lenni. Bőséges mennyiségű napfényre van szükségük a gyarapodásukhoz. A beltéri kertészkedés és a szobanövények elszánt hívei számos lehetőséget találtak ki, ezek közül a leghíresebbek a művirágok. Mindent összevetve a gyenge beltéri fényviszonyok mindig kihívást jelentenek a kertészeknek és a növények rajongóinak.

Számos okból kifolyólag vannak olyan körülmények, amelyek nem alkalmasak a növénytermesztésre. Mint tudjuk, a növények nem tudnak jól megélni gyenge fényviszonyok mellett. Mit tehet az ember, ha nem tud fényt csinálni? Nem bosszankodik! Vannak bizonyos szobanövények, melyek jól alkalmazkodnak a kevesebb fényhez is, ezek tökéletesen megfelelnek azok számára, akik növényekkel akarják „világosabbá tenni” fénytelen otthonukat. Ha az alacsony fényigényű növényekre gondolunk, minden, amit el tudunk képzelni, az a szerecsenbambusz. Nos, a homályt tűrő szobanövények fogalma ennél sokkal többet jelent. Lássuk milyen növények vannak még!

Ezek a legjobb alacsony fényigényű növények

Borostyán

Ez a növény bírja legjobban a mostoha fényviszonyokat. Jól érzi magát cserépbe ültetve, és fel lehet futtatni egy rácsra vagy létrára is. Könnyen elszaporodik, burjánzik, és kevés napfényre van szüksége. Minden borostyánfajta buja zöld színű, levelein feltűnő erezettel. Sokféle borostyán van, mindenki kiválaszthatja a neki tetszőt.

Buzogányvirág

buzogányvirágot néma nádnak is nevezik. Ez a növény remek alacsony fényigényű szobanövény, mert jól tűri az árnyékot (ez az alapfajra igaz, mintás levelű fajtái már világosabb helyet igényelnek). A kevés fényt szereti, és jól megél beltéri környezetben. A buzogányvirág hosszú szárat növeszt, melyet körbevesznek nagy levelei. Ezek a levelek a zöld több árnyalatában is előfordulnak. Figyelem: ez a növény ártalmas nedveket tartalmaz, mellyel érintkezésbe lépve duzzanat keletkezhet a szájüregben. A gyerekektől távol kell tartani. De miért ne díszítenénk vele irodánkat?

Rákvirág

Ez a virág a másik legnépszerűbb árnyékkedvelő, melyet mindenütt termesztenek. Sok apró szárból áll, melyeket nagy, ovális levél vesz körül. Leveleinek színe nagyon változatos, sötétzöld, ezüst, tarka zöldessárga, vagy zöld, krémszínű foltokkal.

Anyósnyelv

Vitathatatlanul az egyik legnehezebben kipusztítható növény. Nagyon merev, álló levelei valójában sárga és zöld szalagokhoz hasonlítanak. Ez a növény akár 120 cm magasra is megnőhet, és nagyon jól érzi magát gyenge fényviszonyok között is.

Szerencsebambusz

Ki ne hallott volna a szerencsebambuszról? A divatos feng shuinak köszönhetően e miniatűr bambuszok termesztése valóságos mánia lett. A feng shui szerint ez a szerencse szimbóluma. Könnyen találunk bambuszt, és könnyen termeszthetjük a ház bármely részében.

Páfrány

Sokfajta páfrány van, melyeket gyenge fényviszonyokat jól tűrő növényekként jelölhetünk. Néhány páfrányfajta: ezüst csipkepáfrány, bostoni páfrány, fészekpáfrány, ausztrál fapáfrány, vénuszhajpáfrány, agancspáfrány. Sok páfrány jól megél alacsony fényviszonyok között is, nálunk is inkább a magas páratartalomra kell figyelnünk.

Márványos szobafutóka

Nagy túlélő, szinte nem is növény-szerű, kibírja a megpróbáltatásokat, a szárazságot és a sötétséget is. És kísérletezni is lehet vele. Megfelelő növény konténerkertészeknek. Függő- vagy futónövényként egyaránt tarthatjuk.

Vitorlavirág

Valószínűleg egyike a néhány rendszeresen virágzó alacsony fényigényű szobanövényeknek. Ez a növény kedveli a hűvös, kevéssé megvilágított helyiséget. Fényes zöld levelei és gyönyörű, sima fehér virágai vannak. Leveleinek színe változó, lehet árnyalt vörös is. A vitorlavirág jól tűri a gyenge fényviszonyokat.

Lándzsarózsa

A legnépszerűbb szobanövény a broméliafélék közül. Széles, szíjas levelei vannak, melyeket mintha finom porréteg lepné. A levelek hátrafelé íveltek, tartós virágzású fallevelei lenyűgözőek. Ezek rózsaszínűek, és koronaként ülnek a növény tetején.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …