Innovációk a szőlő növényvédelmében a magasabb hatékonyság érdekében

A napjainkra már megszokottá vált online konferenciák keretében a hazai vegyszercégek nemcsak a szántóföldi növények kezelésére szánt termékeiket mutatják be az érdeklődő termelőknek, hanem a speciális ágazatok, többek között a szőlő növényvédelmi technológiájába sorolt újdonságokat és a velük kapcsolatos új információkat is. A Bayer cég március közepén megtartott videokonferenciájának témája is a szőlő növényvédelmi technológiájával foglalkozott, amelynek keretében a cég specialistája a szőlő növényvédelmében alkalmazható új készítményeket tárta az érdeklődők elé, egyúttal komplex rendszerbe foglalta a szőlő kezelésére általuk forgalmazott vegyszereket.

Miután Vladimír Fúzik, a Bayer kereskedelmi vezetője rövid bevezetőjében ismertette a nemzetközi cég legfontosabb adatait és a szlovákiai képviselet működésének alapelveit, a szót Petr Príkazsky, a Bayer csehországi és szlovákiai szőlőtermeléssel foglalkozó specialistája vette át, aki  a lényegre térve az idei szezonra javasolt új készítményeiket mutatta be.

A szőlő egyik legtöbb gondot és kárt okozó betegsége, a lisztharmat ellen a Bayer egy új hatóanyagú szisztémikus hatású készítményt vet be az idén, mégpedig a Prosper Tec gombaölő szert, amely az említett fertőzéssel szemben megelőző (preventív), gyógyító (kuratív) és eradikatív hatással is rendelkezik. Egyetlen hatóanyaga a spiroxamin, amely új formulációban CS (kapszulás szuszpenzió) biztosítja a szer egyedi, a többi gombaölőtől eltérő hatásmechanizmusát. Erőteljes ún. stop-effektusa a már kifejlődött lisztharmat ellen is bevethető, de a szakember a készítményt elsősorban megelőzésképpen ajánlotta alkalmazni. A hatóanyag nagyon gyorsan beépül a növényi szövetekbe, és szisztémikus hatása révén az újonnan fejlődő hajtásokba is eljut. A Prosper Tec hatóanyaga korábban a Falcon néven futó készítményben volt megtalálható, mostani változata azonban több előnynel is rendelkezik. A CS formuláció gyorsabban és jobban feloldódik a vízben, ennek eredményeként a permetezett felületet is jobban beborítja, miközben a hatékonyabb felszívódása 20 %-kal több hatóanyagot juttat a növénybe egy adott időegység alatt. Ehhez kapcsolódik az eső általi lemosással szembeni ellenálló képesség, a kezelés után 2-3 órával már nem árt neki az eső. Adagolása a virágzás előtti időszakban 0,5 l/ha, virágzás után 1 l/ha. Az alkalmazási intervalluma 14 nap, nagyobb fertőzési nyomás esetén 7-10 napra csökkenthető. Egy szezonban maximálisan 2 alkalommal kezelhető vele a szőlő. A készítmény hatékonyságát vizsgáló kísérletekben mind Csehországban mind nálunk nagyon jól teljesített, 90-98 százalékos hatékonyságot mutatott.

A másik lisztharmat elleni új készítményük a Luna Max, amely a már ismert Luna termékcsalád legújabb tagja. Mindkét hatóanyaga a fluopyram és a spiroxamin SE formulációban (szuszpenziós emulzió) szisztémikus hatással védi a növényzetet. A spiroxamin erőteljes és gyors hatását jól egészíti ki a fluopyram hosszabb hatástartama, főleg a megelőző kezelésekben érvényesül. A fluopyram az új SDHI hatóanyagcsoportba tartozik széles hatásspektrumú készítmény, főleg a lisztharmat ellen, de nagyobb adagban a botritisz ellen is bevethető. Engedélyezett adagolása virágzás előtt 0,5 l/ha, virágzáskor és utána 1 l/ha. Amint azt az előadó elmondta, a szernek csupán a borszőlőkbe van engedélye, az asztali szőlőfajtákban nem alkalmazható. A hatékonyságára vonatkozó kísérletekben mind a levélen, mind pedig a gyümölcsön alkalmazva 90-92 százalékos hatékonyságot mutatott.

Az előadó végezetül összefoglalta a Bayer szőlőbe ajánlott készítményeinek portfólióját. Ebben a az említett két újdonság (Prosper Tec, Luna Max) a lisztharmat elleni szerek sorát bővíti, ahol mellettük a Luna Experience és a Zato szerepel még a kínálatban. A peronoszpóra elleni készítményekből a Profiler, a Melody WG és a Cassiopee közül választhat az érdeklődő, a botritisz elleni védekezésre pedig a Serenade ASO és a Teldor ajánlott. A fungicidek mellett említést érdemelnek még a szőlő rovarkártevői elleni készítmények is, amelyek közül a Sivanto újdonság, a Movento pedig már ismert és bevált rovarölő szer.

A szőlő növényvédelmi technológiájában nemcsak az egyes készítmények fontosak, hanem azok az új ismeretek is, amelyek alkalmazásával hatékonyabbá és sikeresebbé tehető a növény védelme. Pavol Pavlousek professzor ezeket az új vizsgálati eredményekre alapozott ismereteket osztotta meg a hallgatósággal. Előadásában, amely a szőlő integrált és ökológiai növényvédelmének kombinációit elemezte a lisztharmat elleni védekezésben, elsősorban a környezeti tényezőket és a szőlőápolási munkákat állította a középpontba.  Kutatásaik során vizsgálták, hogy milyen szerepe van a szőlőültetvény mikroklímájának a lisztharmat kialakulásában és terjedésében, ezzel összefüggésben pedig hogyan hat a szőlőültetvényben elvégzett zöldmunkák minősége az említett betegség feltételeinek kialakulására és fenntartására. A természetes mikroklíma a szőlőben is naponta sőt napszakonként változik, ebben szerep van a  sorok napfény általi megvilágításának és a túlzottan nedves felületek kiszárításának. A vizsgálatok során infrakamerás légi felvételeket készítettek, ezeket elemezve kaptak képet arról, hogy az ültetvény melyik részében milyen mikroklimatikus feltételek uralkodnak. Ezt több változatban is vizsgálták, többek között a sorok irányát is figyelembe véve, egyúttal azt is kielemezték, hogy ha az adott ültetvényen belül a megszokottól eltérő hőtérképet találtak, azt mi okozta. A magyarázat szerint, a szőlő immunrendszere az emberhez hasonlóan megpróbál fellépni a fertőzéssel szemben, ami az embereknél általában hőemelkedéssel jár. Nos, a szőlőben végzett infra-képek alapján regisztrált hőmérséklet-emelkedés szintén arra utálhat, hogy az adott területen már beindult a fertőzés, noha annak külső tünetei még nem is láthatók. Ezt a tapasztalatot a védekezési stratégiákban is ki lehet használni.

A környezetkímélő védekezési eljárásokat ismertetve külön hangsúlyozta a zöldmunkák minőségi elvégzésének jelentőségét. A rendelkezésre álló ökológiai készítményeket is figyelembe véve ismertette a Bayer által a szőlőlisztharmat komplex növényvédelmi technológiájába ajánlott szerek alkalmazási időpontjait.

A szőlő legkorábbi kezelésére a réz- és kén alapú készítményeket ajánlotta a növény 5-6 leveles állapotáig. A virágzás előtti és alatti időszakban a Cassiopee és a Luna Experience vagy pedig a Profiler és a Luna Experience vethető be. A virágzás végén a Profiler és a Prosper Tec, vagy a Cassiopee és a Prosper Tec alkalmazása ajánlott. Megjegyzendő, hogy az ajánlott készítmények alkalmazása során ügyelni kell arra, hogy az előző fázisban alkalmazott szer után ne újra ugyanazt juttassuk ki az állományba. A bogyók kialakulásának időszakában a Luna Max és a Melody Combi WG az ajánlott változat, a fürtzáródás időszakában a Zato és a Melody Combi WG védi az állományt. A fürtlágyulás alatt a Teldor vagy a Serenade ASO, illetve a Serenade ASO szóló változata a javasolt megoldás.

A rovarkártevők elleni védekezésben főleg a fertőzést hordozó és továbbadó kabócák (cikády??) elleni védekezésre kell helyezni a hangsúlyt. Erre a célra szolgál az új Sivanto Prime rovarölő, valamint a Movento, amely a kabócák mellett a filoxéria terjesztői ellen is megoldást kínál.

A konferencia végén a tavalyi termelői év tapasztalatait vették számba és szedték elemeire a konferencia előadói. Feldolgozta: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …