Ján Hanuska Bayer

Hatékony nitrogénfelhasználású repcehibridek

Az őszi olajrepce termesztése, termőterületének alakulása és az ágazati termékstruktúrában, illetve vetésforgóban betöltött szerepe mind agrotechnikai, mind pedig gazdasági szempontból azt mutatja, hogy az olajnövény termesztése még a változó árviszonyok között is jövedelmező, jelentette ki Ján Hanuska a Bayer szlovákiai képviseletének munkatársa a cég Nagysallón tartott szántóföldi bemutatóján, amelyet az általuk forgalmazott Dekalb repce hibridek idei választékának és újdonságainak bemutatása céljából a helyi szövetkezet erre a célra kijelölt parcelláján szerveztek.

A több mint 2200 hektáron gazdálkodó nagysallói szövetkezet idén 450 hektáron termeszt őszi olajrepcét, tájékoztatta a szántóföldi bemutató résztvevőit Koncz Gyula a szövetkezet elnöke, aki rövid bevezetőjében a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozó gazdaság termékstruktúráját is ismertette. A kalászos gabonafélék mellett borsó, napraforgó, kukorica és cirok is szerepel a portfóliójukban.  A repce termesztésében évek óta szép eredményeket produkálnak, az utóbbi öt év átlaga 4,5 t/ha. Az állattartásban a baromfi tenyésztésére összpontosítanak, tojástermeléssel és csibeneveléssel foglalkoznak.

A repcehibridek bemutatójának sorát a DK EXCITED-del kezdte Ondrej Pinček, a cég termékfelelőse. Ez a nagyteljesítményű hibrid, amellett hogy a fómás fertőzéssel szembeni fokozott ellenállást biztosító Rlm7 génnel és a tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) elleni védelmet biztosító génnel is rendelkezik, egyúttal a hatékony nitrogénfelhasználás területén is jeleskedik. A növények által felvett és jól hasznosított nitrogén fontos szerepet játszik a hozamképzésben és a termelés jövedelmezőségében is. A jelenlegi műtrágyaárak mellett ez a tulajdonság  egyre inkább előtérbe kerül, amire a nemesítők is igyekeznek reagálni. A Dekalb nemesítő programjában a nagyteljesítményű repce hibridek kifejlesztésében arra is összpontosítottak, hogy ezek a hibridek alacsonyabb tápanyagellátás esetén is stabil hozamokat nyújtsanak. Ezen a területen a növény azon képességét fejlesztették, hogy a virágzás után is fokozottabb mértékben legyen képes a nitrogén felvételére és a termésképzésbe való bekapcsolására. A nagyszámú vizsgálat eredményeként olyan hibrideket szelektáltak ki, amelyek hatékonyabban reagálnak a kijuttatott több nitrogénre, s ezeket efektív nitrogénfelhasználású hibridek (ENU) néven N jelöléssel hozzák forgalomba. A DK EXCITED esetében a 100 %-ot jelentő 140 kg-os nitrogénadaggal összehasonlítva 180 kg-os N-adag 5%-os termésnövekedést eredményezett a kontrollhibridek 3,5 %-os növekedéséhez képest, ugyanakkor a csökkentett 100 kg N-adag esetén a terméscsökkenés csak 8 %-os volt a kontroll 12 %-os adataihoz képest. Télálló, a becők idő előtti felrepedésével szemben ellenálló kiváló egészségi állapotú hibrid, amelynek hozamképességét igazolja, hogy az olajnövények termesztői és feldolgozói által összeállított 2021-es rangsorban kategóriájában az 1. helyen végzett.

A DK EXBURY ugyancsak a hatékony nitrogénfelhasználású hibridek sorába tartozik. Középkorai érésidejű, magas hozam és a kiváló termés-stabilitás jellemzi, kifejezetten intenzív termesztéstechnológiába ajánlott, Rlm7 és TuYV génnel rendelkezik. Télálló, a becők felrepedésével szemben ellenálló, magas olajtartalommal rendelkezik.

A DK EXAURA, idei újdonság ugyancsak hatékony nitrogén-felhasználású új N hibrid, amelynek ellenálló képességét mind a fómás fertőzés (Rlm7), mind pedig a tarlórépa sárgaság (TuYV) vírussal szembeni tulajdonsága is erősíti. Erőteljes és gyors őszi növekedés jellemzi, télálló, a becők ellenállók a felrepedéssel szemben. Magas olajtartalommal rendelkezik, nitrogén-többletet felhasználó képessége kiemelkedő, a kísérletekben 180 kg N-adag esetén 7,5 %-os terméstöbbletet produkált. A szántás nélküli, ill strip-till termesztéstechnológiába is beilleszthető.

A DK EXPOSE potenciális fajtajelöltként került bemutatásra, tulajdonságaiban a DK EXCITED-hez és a DK EXBURY-hoz hasonló, erőteljes habitusú intenzív hibrid, főleg azok számára lehet érdekes, akik a betakarítás időtartamát szeretnék meghosszabbítani. A DK EXCENTRIC gyakorlatilag a „testvérének” tekinthető. Mindkettőt hatékony nitrogénfelhasználás jellemzi.

A DK EXPECTATION  ugyancsak rendelkezik az Rlm7 és a TuYV génnel, egyúttal a már említett hatékony nitrogénfelhasználás is jellemző tulajdonságai közé tartozik. Nagyon jól gazdálkodik a vízzel nagyon jó a szárazságtűrése, így a csapadékhiányos délnyugat-szlovákiai térségekbe kifejezetten ajánlott. Erőteljes őszi fejlődésével már ebben az időszakban jelentős mennyiségű biomasszát képes kialakítani, ez az egyik alapja kiváló hozamképességének és termésstabilitásának. A becői ellenállók a felrepedéssel szemben.  Alkalmas kései vetésre, kiváló áttelelő képessége és télállósága révén.

A repcehibridek hazai kínálatában egyelőre még nem minden hibrid rendelkezik a tarlórépa sárgaság elleni ellenálló képességgel, a Bayer kínálatában is már csak egy (DK EXCEPTION) kifutóban levő hibrid található. Az előadó felhívta a figyelmet egy újabb károsítóra, amely Csehországban már megjelent, nevezetesen a plaszmodiofóra nevű betegségre, ami gyakorlatilag a gyökérrákosodás formájában jelentkezik. A növény a fertőzést a talajból veszi fel, így fennáll a veszélye, hogy a szolgáltató cégek révén ide is behurcolható. Ellene a csehországi repcetermesztők a DK PLACID nevű hibriddel védekezhetnek, amely ellenálló ezzel a betegséggel szemben is, így a fertőzés esetleges szlovákiai megjelenése esetén van ellene megoldás.

A repceállományok időszerű egészségi állapotát Peter Bokor a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem tanára értékelte. Véleménye szerint az itteni állományok nagyon jó egészségi állapotban vannak, sem a fehérpenészes rothadás, sem a verticíliumos fertőzés tünetei nem láthatók a növényeken. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy éppen ez a májusi időszak jelenti a legnagyobb kockázatokat a fehérpenészes rothadás fellépésére és terjedésére, ehhez elég, ha az aszkospórákat tartalmazó  lehulló virágszirmok fennakadnak a szárak elágazásaiban, ahol nedves környezetben könnyen kicsíráznak. Ezért a megelőző védekezéseknek mindenképpen fontos szerepük van. Természetesen a becők későbbi védelme is fontos. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján megemlítette, hogy a tavaszi fungicides kezeléseknek ma már inkább gombaölő szerepük kerül előtérbe azok növekedésszabályozó hatásával szemben.

A repce rovarkártevői elleni védekezések fontossága már az őszi időszakban felerősödött. Elsősorban a repcebolhák károsítása ellen ajánlott a védekezés, s mivel több hullámban is támadhatnak, ez főleg meleg őszökön történik, akár október végén is esedékes lehet egy újabb kezelés. Tavasszal a repceormányosok támadása ellen kell védeni az állományokat, amelyek rágásukkal utat nyitnak az egyéb fertőzéseknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szárat károsító ormányosok viselkedése is megváltozott, míg egy évtizeddel ezelőtt általában egy kezeléssel kézben lehetett őket tartani, napjainkban már a későbbi fejlődési szakaszokban is megjelennek, ezért fontos a folyamatos figyelésük. A védekezésben problémákat okoz a fénybogarak elleni készítmények hatékonysága is, a kezelések után ugyanis vagy a gyengébb szerhatásnak, vagy a kialakult rezisztenciának köszönhetően továbbra is megtalálhatók a fénybogarak egyedei az állományokban.

A kelő repce őszi védelmét az Acceleron Elite csávázási rendszer által biztosított gombaölőszeres (Scenic Gold) és rovarölőszeres (Buteo Start) csávázás biztosítja, amely megbízhatóan védi az állományt a kelő növényeket leginkább veszélyeztető károkozók támadásával szemben, hívta fel a figyelmet Ján Hanuska a csávázott vetőmag vetésének fontosságára. A tavaszi kártevők elleni védelmet a D-Act rovarölő rendszer biztosítja, amely a kontakt hatású Decis EW 50 és a szisztémikus hatású Kestrel kombinációjaként nyújt széleskörű védelmet. A kártevők előfordulásának folyamatos megfigyelésére egy új készüléket, a digitális sárga rovarfogót is a termelők figyelmébe ajánlott Ján Hanuska, aki  részletesen bemutatta a berendezés működését. Jelentősége a digitális szerkezetének köszönhetően abban rejlik, hogy az agronómusoknak nem szükséges naponta bemenniük a repcetáblákba, hogy ellenőrizzük a sárgatálcás fogásokat, mert ez a készülék kamerával ellátva rendszeres időközökben felvételeket küld az agronómus mobiltelefonjába vagy más digitális eszközébe, ahol egy alkalmazás ki is értékeli ezeket a felvételeket. A berendezést részletesen lapunk márciusi számában mutattuk be. A készüléket nálunk idén júliustól vásárolhatják meg a termelők.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …