After witloof, chicory grew, now this vegetable is ready to harvest, clean and package to prepare for transport to groceries and consumers

Hajtatott cikória

A cikória hajtatására szabályozható hőmérsékletű helyiség a legalkalmasabb, amely jól elsötétíthető, tehát fénymentes környezetet is biztosít. A hajtatást komposzttal vagy tőzeggel töltött ládákban a gyökereket függőleges helyzetbe állítva végezzük, ügyelve, hogy a hajtató közeget állandóan nedvesen tartsuk. A kezdő hőmérséklet 10 fok, később 18 fok körüli. A cikória gyökereken 4-5 hét múlva jelennek meg a buzogány alakú rügyek, amelyeket elsősorban saláták készítésére használnak fel az ínyencek.

A téli hajtatásra szánt cikóriát októberben és novemberben takarítjuk be. Egyúttal ügyelni kell arra, hogy miközben a leveleket levágjuk, a tenyészcsúcsot ne sértsük meg. Tárolásra, illetve hajtatásra csak az egészséges ép tenyészcsúccsal rendelkező egyedeket hagyjuk meg. A gyökereket az igényektől függően azonnal, vagy később a tél folyamán hajtathatjuk. Tárolásra nedves homokot és sötét, fagytól mentes helyiséget válasszunk. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …