Megjelent a Jó Gazda novemberi száma

Az idényzáró kerti munkák összefoglalója mellett a Jó Gazda novemberi számában a zöldségtermesztés iránt érdeklődő olvasók ismertetőt olvashatnak a bimbós kel (kelbimbó) termesztési feltételeiről, valamint a cikória hajtatásáról. Tájékoztatást kapnak, hogy hogyan és mikor ültethető késő ősszel a csicsóka, milyen feltételei vannak a torma telepítésének a háztáji kertekben.

A gyümölcstermesztők számára az időszerű tennivalók mellett felhívja a figyelmet a jövő évi növényvédelmi tennivalók megkönnyítését céltó hernyófogó övek felhelyezésére és a csonthéjasok őszi kezelésére a gombás fertőzések korlátozására. A nálunk nem túlságosan elterjedt, noha a termőhellyel szemben nem túl igényes birsfák nevelését és a termésük felhasználási lehetőségeit is egy csokorba szedte össze a lap. A diófák betegségei közül az utóbbi években a dióburok-fúrólégy okozta fertőzések jelentették a legnagyobb gondokat, de a termesztők nem feledkezhetnek meg a fák egyéb fertőző betegségei elleni védekezésekről sem, amelyekről szintén összefoglalót közöl a lap. Emellett további két érdekes gyümölcsfaj, a homoktövis és a csipkebogyó telepítésének és termesztésének alapvető követelményeit is közreadja. A szőlőtermesztők számára a csemegeszőlő termesztésének vegyszermentes módszerét ismerteti egy magyarországi biotermesztő tapasztalatainak tükrében, egyúttal a legújabb csemegeszőlő fajtákat is bemutatva.

A biológiai növényvédelemben alkalmazható baktérium- és lombtrágyák tarlóbontásban betöltött szerepéről, valamint az ún. permakultúra művelésének alapjairól szóló cikkek a téma iránt érdeklődők számára kínálnak új információkat. A hagyományos kerti növényvédelmi rovat a gyümölcsfélék idei károsításának legfontosabb tüneteit foglalja össze.

A szántóföldi növénytermesztésben a kukorica betakarítása az egyik legfontosabb őszi teendő, egyúttal alkalmat kínál arra is, hogy a termesztők helyszíni szemléken szerezzenek információkat az egyes hibridek teljesítőképességéről. A lap e havi számában több helyszíni riportban összegzi a kukorica hibridek nemesítésében tapasztalt trendeket, bemutatva a legfrissebb újdonságokat is.

A kertépítés és a virágok iránt érdeklődők az afrikai ibolyáról, a díszkáposztákról és a berkenyéről olvashatnak, az állattartók a kosorrú nyúl és a tenyészgalambok kiválasztásának elveivel ismerkedhetnek. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …