Ezért érdemes céklát termeszteni

Régen gyakran csak ecetes salátaként, vagy savanyúság formájában került a cékla az asztalra, de ma már szuperélelmiszerként emlegetjük.

Az egyik legegészségesebb zöldségünk, amely mára szinte újjászületett. Termesztése még a kezdő kertészeknek sem okoz gondot, színkavalkádja még a virágágyásokat is feldobja, nem beszélve a magas vitamin- és ásványianyag-tartalmáról, amely az egészséges étkezés egyik szupersztárjává varázsolja ezt a növényt, sütve, főzve, nyersen vagy akár lé formájában fogyasztva. Aki kissé földes íze miatt eddig kerülte a cékla fogyasztását, jó, ha tudja, hogy vannak olyan céklafajták, amelynél ez az íz sokkal enyhébb. Bár a céklát, a mángoldot, a cukorrépát külön növényként tartják számon, ezek egy családhoz tartoznak. A cékla jellegzetes földes ízét egy vegyület, a geozmin okozza, amely a talajból szívódik fel a gumóba. Nagyobb esőzések után a levegőbe távozik ez a vegyület.

Hogyan kell termeszteni?

A cékla kedveli a tápanyagokban gazdag, jól megmunkált és jó vízelvezetésű talajt. Bár a cékla félárnyékos helyen is termeszthető, mégis napfényben termesztve lesz igazán ízletes és édes a gumója.

A magokat tél végén üvegházba, vagy tavasszal érdemes elvetni, 10 cm sor- és tőtávolságra, és mivel sok céklamagnak alacsony a csírázási képessége, egyszerre akár két-három magot is szórjunk egy helyre. Amikor a kikelt magoncok már elérik az 5 cm magasságot, ritkítani kell őket, ezután a kis palántákat egyesével is szét lehet ültetni. Bár a tartós szárazság komoly kárt tehet a gumókban, a kertészek úgy vélik, minimális szárazság hatására a gumók tápanyagtartalma növekedhet, és édes ízük és intenzívebb lesz.

A céklagumókat akkor kell felszedni, amikor elérik az 5–8 cm nagyságot. Mivel hő- és fényigénye közepes, az egész országban sikeresen lehet termeszteni, már +5 fokos hőmérsékletnél csírázásnak indulnak a magok. A palánták és a répatest fejlődési időszakban rendszeres locsolást igényel. Ha ekkor kiszárad a talaj, elmarad az intenzív édes íz. A többi időszakban viszont jól viseli a rövidebb csapadékmentes időszakot. Egyes kutatások kimutatták, hogy a hűvösebb időben elvetett cékla cukortartalma sokkal magasabb, és az íze is intenzívebb. A télen vetett céklát érdemes hidegházban vagy üvegbúra, esetleg geotextil takarásában nevelni, hogy védjük a fagyoktól.

Minél zsengébben szedjük fel a céklagumókat, annál alacsonyabb lesz a geozmintartalma, így a földes íz is elkerülhető. Vagyis ha piacon vásárolunk céklát, érdemes ott is a kisebb gumókat megvenni, ezeknek sokkal kellemesebb az ízük.

A levele is ehető

A céklának a levele is ehető és nagyon egészséges, pl. zöld turmixokhoz is ideális alapanyag lehet. A fiatal zsenge cékla levele sokkal ízletesebb, mint a fás, idős cékla levele, sőt a palántaként kiszedett fiatal cékla levelei is finomak. Számtalan finomabbnál finomabb ételhez fel tudjuk használni, de ezek közül is a ragacsos édes sült cékla a legzamatosabb, amely akár kétszeres mennyiségű antioxidánst is tartalmazhat. Remek saláta is készíthető belőle, turmixokhoz, ivólé formájában is hasznosítható magas vitamin- és ásványianyag-tartalma.

Élettani hatása

A cékla egyebek között csökkenti a magas vérnyomást, javítja a szív- és érrendszer működését, valamint immunerősítő hatása is van. A cékla gazdag vasban, C- és B-vitaminban, de magas antioxidánstartalma miatt is bekerült a szuperélelmiszerek közé.

Egyes kutatások szerint a cékla jótékony hatását növelni is tudjuk a termesztés során, mivel ezek a hatások a nitrátnak és a betalainnak köszönhetők. Minimális vízhiány, a nitrát, és a betalin hatására a tápanyagok 86 százalékkal is növekedhetnek. Pl. a homokos talajban termesztett cékla sokkal ízletesebb, mint a normál talajba vetett. Ennek egyetlen hátránya, hogy az idősödő céklák gyorsabban és jobban fásodnak, ezért érdemes korán, zsenge állapotban leszedni és elfogyasztani a zöldségeket.

Trágyából például az alacsony káliumtartalmú terméket válasszuk, amely megakadályozza, hogy a cékla csak leveleket növesszen, de a túl magas nitrogéntartalmú trágya sem jó, mert akkor csak a gumó fog növekedni. Vagyis a megfelelő íz és zamat eléréséhez fontos az egyenletes tápanyagellátás.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …