Egyre többen tartanak haszonállatot

Negyven évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt, hogy a falun élők ne tartsanak tyúkot, hízót, birkát vagy tehenet. A legtöbb udvarban megtalálhatók voltak ezek a jószágok. Mára sokat változott a helyzet, de még mindig sokan nevelnek haszonállatot, sőt, az utóbbi időben mintha egyre többen lennének ilyenek. Mivel egyre nagyobb igény van a jó minőségű házi húsokra, sokan ezért nevelnek állatot a háztájiban. A disznóhús, a kolbász, a belsőségek, a házi tyúktojás napjainkban egyre keresettebb a hazai piacokon. Egyre többek tenyésztenek sertést, tartanak tyúkot. Egyes baromfitartók a közösségi oldalon hirdetik portékáikat, ami azt mutatja, hogy bizony keletje van napjainkban a házi tojásnak. Sok vevő inkább ezt veszi meg, mint az áruházban kínált tojást. Akadnak olyanok is, akik nagyban tartanak sertést vagy tyúkot, hiszen 15–20 tyúk és egy jó kakas elég ahhoz, hogy egy család havi tojásszükségletét kielégítse, nem beszélve a húsról. Emellett a kecsketartás is egyre népszerűbb, de fontos tudni, hogy ezeknek az állatoknak a tartásához hozzáértés kell, ha jó tejhozamot akarunk. Manapság a kecsketej az egyik legkeresettebb termék.

Örvendetes, hogy fellendülőben van a háztáji állattartás, rajtunk vásárlókon múlik, hogy lassan visszaáll-e arra a szintre, mint amilyenen negyven évvel ezelőtt volt.

-pint-

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …