Évelők szaporítása tőosztással

Előbb-utóbb a legkisebb növény is eléri azt a méretet, amikor már nem fejlődik tovább, a közepe kihal, és kénytelenek vagyunk szétosztani, ifjítani. A tőosztás a legegyszerűbb szaporítási mód, és minimális szabály betartásával új növényekhez juthatunk. A legtöbb növényt oszthatjuk ősszel is, de van egy pár, melyet csak tavasszal.

Ne várjuk meg, míg egy növény rozogává válik. Amikor a közepén már kisebb levelek, virágok nőnek, elérkezett az idő, hogy szétosszuk.

Kiásás

Ahhoz, hogy a gyökér sérülését minimálisra csökkentsük, ássuk körbe a növényt. Ha túl nagy, akkor egy kisebb árkot kell készíteni, hogy aztán az ásóval alányúlva egyszerűen kifordíthassuk a földből. Ilyenkor akaratlanul is megsérülnek a gyökerek, ezért próbáljuk meg a legnagyobb földlabdával kiemelni. Ha a kiásott és szétválasztott növényt nem tudjuk rögtön ültetni, tegyük egy vödör vízbe, és helyezzük árnyékba. Ha több napig nem tudjuk elrakni, akkor állítsuk vödörbe, kevés vizet öntsünk a földre, hűvösebb, árnyékosabb helyre téve, takarjuk le nedves újságpapírral. A kisebb növényeket kézzel, vagy éles késsel válasszuk szét.

A talaj előkészítése

A növények kiültetése előtt érdemes a talajt javítani. Dolgozzunk be szerves anyagokat, komposztot, hogy biztosítsuk a növények számára a legjobb körülményeket, feltételeket. Csak a legegészségesebb darabokat tartsuk meg. Azokat a részeket, melyek megsérültek, vagy elhaltak, dobjuk ki. A legyengült növények sokkal kevésbé ellenállók a betegségekkel, kórokozókkal szemben, ezért ezektől inkább váljunk meg. Ültetés előtt rendezzük el őket. Vegyük figyelembe a növények jellegzetességeit, színét, formáját, habitusát, igényei.

Mielőtt ásni kezdünk, mérjük fel a gyökérlabdát. Az ültetőgödörben el kell férnie a gyökérlabdának, és nem lehet mélyebben, mint előzőleg volt. Az elkészített gödrökbe helyezzük be a gyökérlabdákat, igazgassuk el őket, majd kevés vízzel mossuk be a földet a gyökerekhez. Végül, töltsük fel földdel. Kézzel gyengéden nyomjuk a földet a gyökerekhez. Nem szükséges megtaposni, elég kézzel megnyomkodni a növények tövét. Ha szükséges, mulccsal, avarral takarjuk a frissen átültetett növényeket. Ne feledkezzünk meg a nedvesség pótlásáról. Ha száraz az idő, rendszeresen locsoljuk meg őket.

-ki- (gazigazito)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …