Dísznapraforgók

Számos haszonnövénynek a díszváltozatai is ismertek. Ilyenek például a díszkukoricák, a díszmákok, a díszlen, a díszsárgarépa stb. A csoport kimagasló tagjai a dísznapraforgók, melyek lehetnek egynyáriak és évelők. A legelterjedtebbek és legismertebbek az egynyári napraforgó díszváltozatai. Minden napraforgófaj őshazája Észak-Amerika.

Egynyári napraforgó (Helianthusannuus)

A mezőgazdasági termelésben ezt a fajt termesztik olajnövénykén, esetleg takarmánynak. Kerti virágként a teltvirágú vagy színesebb sugárvirágú fajtáit ültetjük. Az eltérő virágzaton kívül a dísznapraforgók színe is különböző lehet, pl. sárga, narancssárga, bordó, krémszínű stb. A virágok 0,5–1,5 méter magas, erős száron nyílnak. A mai fajták között találunk különleges virágformájúakat is, pl. olyanokat, melyek a krizantémra emlékeztetnek. Az eltérő magasságú dísznapraforgók kertünkben más-más funkciót töltenek be. Az alacsonyabb fajtákat virágágyak előterébe, vagy nagyobb kaspóba ültetjük, míg a magas fajták nagyon jól megfelelnek szoliterként, pl. gyepfelületbe, takarónövényként, pl. kerítések, falak elé, esetleg térelválasztó növényként.

A magot április végétől június elejéig vetjük szabadba 40×40, 50×50 cm sor- és tőtávolságra. Fészkenként 3-4 szem magot. A vetőmagokat 2,5 cm mélyre vessük. Később a legerősebb növényt meghagyjuk, a többit eltávolítjuk. Napfényigényes, melegkedvelő. Kezdeti gyors növekedéséhez öntözés szükséges. Mélyrétegű, tápanyagban gazdag talajban fejlődik jól. Vetéstől számítva kb. 60–80 nap múlva virágzik.

Fajtái:

Bambino – törpe növésű, 30–40 cm magas, sárga-barna virágokkal

Baver – 30–40 cm magas, sárga virágokkal

Big Smile – 30 cm magas, sárga virágokkal, középen fekete

Claret– különleges, vörösesbarna színű napraforgó

Evening Sun –200 cm magas, a virágok színe piros

Fantázia– 2 m magas, színátmenetes virágokkal

Globosusfistilosus – magassága 2 m, teltfészkű, sárga virágú

Kong – a legmagasabb díszítő napraforgó, magassága elérheti az 5 métert is

Moulin Rouge –bordó-piros szirmokkal, színátmenetes

Music Box – érdekes tulajdonsága, hogy egy növény több virágot hoz

Orange Sun – bolyhos teltvirágú, aranysárga virágfejek

Pacino – nagyon alacsony fajta, fényes sárga virágokkal

Red Sun– virága vöröses barna, magassága 2 m

SolarPower F1–sárga-narancssárga, sötétbarna belsővel, színátmenetes

Sonnegold– alacsony dísznapraforgó, teltvirágú, sárga

Sungold – 60 cm magas, teltvirágú, narancssárga

Sunspot–vágóvirágnak is alkalmas törpe napraforgó, virágátmérője 20–25 cm

Teddy Bear – narancssárgavirágokkal, 40–50 cm magas.

Vanilia Ice – virága vanília árnyalatú, közkedvelt vágott virágnak

 

Kislevelű napraforgó (Helianthus debilis)

Egyéves, szétágazó szárú, sokvirágú, középmagas faj. Levelei kicsik, szív alakúak. Virágai aranysárgák, fehérek, esetleg tarkák pl. barna színnel. Vágott virágnak is alkalmas faj. Magról könnyen szaporítható. Magját április végén vetjük állandó helyére.

Keskenylevelű napraforgó (Helianthusangustifolius)

Évelő dísznövény. Magas, vékony hajtásán a levelek egészen keskenyek, hosszúak, egy oldalra csüngők. Ősszel gazdagon virágzik. A száruk csúcsán a vékony kocsányú fészekvirágzatok sugárvirágai élénk aranysárgák, a belső csövesvirágocskák bíboros-sötétbarnák. Napos vagy csak gyengén árnyékos helyet igényel. Tőosztással szaporítjuk. A kert szép őszi virágai közé tartozik.

Sokszirmú napraforgó (Helianthusdecapetalus)

Vastag gyöktörzsű, évelő faj. Gyökerei gumósan megvastagodottak. Szára 60–150 cm magas, elágazó. Levelei nagyok, tojásdadok vagy széles lándzsásak és fogas szélűek. A hajtások csúcsán, nyár végén-ősszel nyílnak a fészekvirágzatok, melyek sárga színűek. Vágott virágnak is kedvelt faj. Több kerti változata van, részben teltfészkűek, mint pl. az anemoneszerű, élénk sárga színű a Morgensonne, és erősen teltfészkű, aranysárga színű a Soleild´or. Tőosztással szaporítható.

Érdes napraforgó (Helianthusrigidus)

Kúszó gyöktörzsű, 1-2 m magasra növő, elágazó szárú, érdes, szőrös évelő faj. Levelei kissé bőrneműek, tojásdadok, vagy széles lándzsásak, szélük fogas. A fészekvirágzat sugárvirágai szélesek, sárgák, a belső kis csövesvirágok rendszerint sötétbarnák. Félig telt kerti változatai is vannak. A változatok közül kitűnik a már júliusban, esetleg június végén virágzó, sokáig nyíló, nagyvirágú változata, a Praecox. A többi csak szeptemberben-októberben virít. Eléggé igénytelen növényt, de a napfényt megköveteli. Tőosztással szaporítható. Ennél a fajnál vigyázni kell, nehogy túlságosan bokrosodjon. Tavasszal ki kell tépni a hajtások nagyobb részét, úgyis marad elég. Trágyázni kell.

Fűzlevelű napraforgó (Helienthussalicifolius)

150–250 cm magas, hatalmas, széthajló bokor. Finom, visszahajló leveleivel egész évben a kertdísze. Szeptemberben-októberben hozza aranysárga virágait. Száraz helyek növénye. Tőosztással szaporítható.

Cserepes napraforgó termesztése

A cserepes napraforgó termesztése kissé eltér a szabadföldi termesztéstől. Szabadföldben termeszthetünk bármilyen nagyságú fajtát, ám cserepes termesztésre csak törpe fajta alkalmas. Legmegfelelőbbek az egynyári napraforgó törpe fajtái.

A vetési időpont megegyezik a szabadföldi termesztés vetési időpontjaival. Vegyük figyelembe, hogy a napraforgó nem kedveli az átültetést, ezért a legjobb, ha végső helyére, pl. cserépbe, virágládába vetjük el a magvakat. A napraforgó melegkedvelő növény, ezért ha korábban vetettünk, akkor a vetést melegen kell tartanunk. A cserepet töltsük meg jó vízáteresztő és tápanyagokban gazdag földkeverékkel. Talajába keverhetünk folyami homokot, kókuszrostot, perlitet. Az öntözés az eredményes termesztés egyik legbonyolultabb része, ugyanis a fejlődési időszakban jó vízellátásra van szüksége. A szár kialakulása után az öntözést mérsékelnünk kell, de a növény talaja nem száradhat ki, vagyis talaját folyamatosan nedvesen kell tartanunk. A túlöntözést azonban kerülni kell. Ha túlöntözzük, a napraforgó gyökerei rohadnak, anövény elpusztul. A napraforgót az egész vegetációs időszakban tápoznunk kell. Erre a célra komplex műtrágyát használunk, olyat válasszunk, amelyet virágzó növényekre fejlesztettek ki. A napraforgónak sok fényre van szüksége, ezért tartsuk olyan helyen, ahol folyamatosan éri a napfény. Árnyékban, sötét helyen elpusztul.

Érdekességek a napraforgóról

1.Az indiánok évezredeken keresztül termesztettéka napraforgót dísznövényként, és csak 200 évvel ezelőtt fedezték fel, hogy kiváló olajnövény.

  1. A napraforgó magja kifejezetten egészséges növényi zsírokat, vitaminokat tartalmaz: gazdag linolinsavban, olajsavban, B1 és E-vitaminban, magas rosttartalma támogatja a helyes bélműködést. Mindemellett magas a kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma is.
  2. A napraforgó nemzetségnek kb. 70 faja ismert.
  3. A világ legmagasabb napraforgója 9 méter magasra nőtt.

Kép és szöveg: Farsang István

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …