A csalán

Házi készítésű tápoldatok és növényi levek

Napjainkban egyre nagyobb hangsúly kerül a kultúrnövényeket károsító kár- és kórokozók ellen a háztáji kertekben bevethető természetes alapanyagokból készült növényvédelemre kihasználható készítmények alkalmazására is. Ma már sokan, főleg a környezetkímélő eljárások hívei próbálkoznak az erős és széles spektrumú vegyszerek bevetése helyett kíméletes, természetes alapanyagú szerekkel a kártevők és kórokozók elpusztítására, a természet egyensúlyára törekedve, a természet által felkínált lehetőségeket igyekszik kihasználni.

A házi készítésű, természetes tápoldatok és növényvédő szerek előállításának legegyszerűbb módja a különböző növényekből készített erjesztett lé vagy a teafőzet. Ehhez sokféle növényt, különféle vadon élő gyomokat és gyógynövényeket használhatunk. A gyomnövények gyűjtésekor a pontos felismerés érdekében érdemes tapasztaltabbak segítségét is igénybe venni. Tudatosítani kell azt is, hogy a gyomnövényekből készült főzetek és erjesztett levek illata nem feltétlenül kedvező. Ezért a kertben olyan helyet és edényt kell erre a célra kihasználni, amelyet le tudunk zárni, illetve nem zavar senkit. Az is megfontolandó, hogy ezeknek a készítményeknek az előállítása mennyi ideig tart, mikor lesznek felhasználhatók. A teafőzet szinte azonnal rendelkezésünkre állhat, de a kész csalánlére pl. több napot is kell várni. Ezért ajánlott, hogy korábban kezdjük el készíteni a leveket, és jól zárható üvegekben, leszűrve tároljuk azokat.

Csalán

Az egyik legismertebb gyomnövényünk. Nagy mennyiségben tartalmaz nitrogént, vasat, kalciumot, sőt, további számos fontos elem is megtalálható benne. Mulcsként összevágva és a zöldségek tövéhez szórva a lebomlása során fokozatosan táplálja a talajt. Erjesztéssel kiváló tápoldat készíthető belőle. Minél tovább hagyjuk a vízben erjedni, annál erősebb és hatásosabb szert kapunk. Nemcsak tápoldatként, de növényvédő szerként is megállja a helyét. Ha 1 hétig áztatjuk, akkor olyan illata lesz amely rendkívül riasztó hatású a levéltetvek számára. A növények levelére permetezve távol tarthatjuk ezeket a kártevőket a veteményesünktől. A csalánlé elkészítése egyszerű, egy-két kilónyi felaprított csalánt kell 10 liter vízben áztatni, felhasználás függvényében különböző ideig. A 12 órát ázott csalánlevet hígítás nélkül szokták felhasználni levéltetvek és atkák ellen. A néhány napig, egy hétig erjesztett csalánlevet tízszeresére felhígítva kell használni, mint levéltrágyát, fejlődést elősegítő, általános növényerősítő szert.

Gyermekláncfű

Gyakorlatilag minden része ehető is. Ugyanakkor bármelyik részét vagy az egész növényt 2-3 hétre beáztatva nagyon jó tápoldatot kapunk, amelyet a növények lombjára permetezve vagy a locsolóvízzel kijuttatva tápanyag-utánpótlására használhatunk. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, ami a virágzáskor és terméskötődéskor fontos elem.

Kamilla

Levéltetvek ellen ugyancsak kiválóan használható a kamillából készült permetszer, ami száz gramm szétmorzsolt kamillavirág 12 órás, esővízben történő áztatásával készíthető. Az oldatot 1:4 arányban hígítjuk, és 40 gramm káliszappant adunk hozzá a kipermetezése előtt. Sokan nem tudják, hogy a gombás megbetegedések ellen is kiváló. Így főként csávázószerként alkalmazható: a magokat kamillateába áztatva megakadályozhatjuk a gombás betegségek elszaporodását. A kamilla illatával is segíti a kertet, a hasznos rovarokat vonzza, a károsakat pedig – mint például a hagymalégy – riasztja.

Mezei zsurló

Szintén a gombás megbetegedések ellen alkalmazható gyomnövény, amely a hatását úgy fejti ki, hogy teát, azaz zsurlófőzetet készítünk belőle, és kihűtve ezt permetezzük a fertőzött levelekre. Egy kilónyi friss mezei zsurlót 10 liter vízben kell egy napig áztatni, majd ezután fél órán keresztül főzni. A leszűrt „teát” ötszörösére hígítva kell kipermetezni a haszonnövényekre. Az oldatnak magas a szilíciumtartalma, ennek köszönhetően alakul ki egy védőréteg a lepermetezett részeken. Leginkább a lisztharmat ellen hatásos, csupán arra kell figyelnünk, hogy éjszakára ne maradjanak a létől vizesek a levelek, mert azzal inkább csak támogatjuk a gombák szaporodását.

Egyéb levek, ázatok

A paradicsomlevél-ázat is hatékony szer, ha levéltetvekről van szó, de káposztalepke távoltartására is kihasználható. Kétmaréknyi felaprított paradicsomlevelet két liter vízben kell 10-12 órát áztatni, és leszűrés után hígítás nélkül használható. Ha levéltetvek ellen permetezünk, akkor hozzákeverhető egy-két csepp folyékony konyhai mosogatószer is. A permetszer csak akkor hat, ha rákerül a levéltetvek testére, ezért főleg a megtámadott részeket és a levelek hátulját kell permetezni vele. A káposztalepke esetében nem mint pusztító, hanem mint kellemetlen szagú riasztószer hat. Ha ez a cél, akkor ne tegyünk hozzá mosogatószert, és alaposan permetezzük le vele a káposztafejeket és a talajt a káposztaágyások környékén.

A vegyszermentes kertek elmaradhatatlan rovarölő szere a fokhagymaolaj. Elkészítéséhez négy-öt cikk fokhagymát apróra kell vágni, vagy szétnyomni és beleáztatni egy evőkanálnyi ásványi olajba (pl. folyékony parafin). Egy napi ázás után a fokhagymadarabkákat le kell szűrni, majd az olajat felhígítani fél liter vízzel, és hozzákeverni egy teáskanálnyi folyékony mosogatószert. A keveréket hígítva kell felhasználni, fél deci kivonatot feloldva egy liter vízben. Ez egy szélesebb körben felhasználható rovarölő szer, a páncélos vagy keményebb testű rovarokat is elpusztítja, ugyanakkor a fokhagymának enyhe fertőtlenítő, gombaölő hatása is van. A parafin olaj túl gyakran vagy nem megfelelően hígított formában használva a növényre is rossz hatással lehet. Ugyan nem pusztítja el a növényt, vagy nem teszi elfogyaszthatatlanná, de levélsárgulást, fejlődés-visszaesést okozhat.

A málnának folyékony trágyaként kitűnő a bodzából, zsúrlóból és varádicsból erjesztett és hígított trágyalé. Először alkalmazzuk rügypattanás után, majd amikor már letermett. Ezzel gondoskodhatunk a következő évi bőséges termésről. Baktériumos betegségekre egyes gyomokat is a szolgálatunkba állíthatunk. 30 gramm gilisztaűző varádicsot egy liter vízben 3-4 napig áztatunk. Ezt két liter vízzel tovább hígítjuk, és permetszerként is használhatjuk. A diólevél-főzet kipermetezve elűzi a hangyákat, levéltetveket a fáról és bizonyos gombabetegségek esetén is hatásosnak bizonyul.

A bordóilé egy régi, de mégis hatékony gombaölő szer. Manapság már üzletekben is árulják félkész állapotban, de házilag is elkészíthető. Ahhoz, hogy 1%-os oldatot készítsünk, oldjunk fel 100 g rézgálicot 5 liter langyos vízben. Külön egy másik, nagyobb edényben 5 liter vízben feloldunk 150 g oltott meszet, majd ezután, folyamatos kevergetés mellett hozzátöltjük az előzőleg elkészített rézgálicoldatot. Az eredmény 10 liter 1%-os töménységű bordóilé lesz, amit az elkészítés napján el kell használni. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …