Dísztökök és díszuborkák

A dísztökök és a díszuborkák a nagyban termesztett haszonnövények olyan változatai melyeknek a megszárított termései díszítő értékűek és ezek akár több hónapon keresztül díszíthetik lakásunkat. Terméseik változatosak, külön-böző alakúak(gömbölyű, hosszú, lapos, sima, rücskös, tojás, turbán stb.) és színűek(piros, sárga, fehér, kék, zöld és különböző átmenet).Meg kell azonban jegyezni, hogy míg a dísztökök általánosan, addig a díszuborkák nálunk nem vagy csak alig ismertek. A dísztökök a Cucurbita (tök) és a Legenaria (lopótök) nemzetség fajaiból alakultak ki, a díszuborkák pedig a Cucumis (uborka) nemzetség fajaiból. A dísztökök őshazája is Észak-Amerika déli részén található. A díszuborkák és a lopótök őshazája ezzel szemben Afrika és Ázsia. Mindhárom nemzetség fajai melegkedvelő növények, ezért többnyire a melegégövi országokban terjedtek el.

Az említett nemzetségek nálunk termesztett fajai egynyári, lágy szárú növények. Gyökérzetük orsógyökér, oldalágakkal. Száruk heverő, esetleg felfutó, kacsokkal kapaszkodó, fajták szerint 1-5 m hosszúra nő. Leveleik szórt állásúak, gyengén vagy erősebben karéjosak, érdesen molyhosak vagy serteszőrösek. Virágaik sárga vagy fehér színűek, rovarmegporzásúak (emiatt hogyha több fajtát termesztünk egymás mellett, akkor azok átporzódnak és az utódok már nem lesznek fajtaazonosak). Termésük kabaktermés és nyár végére, őszre érnek. Magjuk változatos, fehér sárga, barna, fekete színűek. Ezermag-tömegük 234-220 g közötti. Csíraképességük 80-92 %-os. A mag 6-8 évig tartja meg csírázóképességét. A vetés után általában 5.-7. napra kikelnek. Tenyész-idejük a vetéstől a teljes érésig 90-130 nap.

A Cucurbita – tök – nemzetség díszfajai:

Cucurbita maxima var. turbaniformis – turbántök

Az eredeti faj termései nagyok (sütőtök, óriástök, stb.) az említett változat termése eléri a 20-25 cm átmérőt, cinóberpiros kalaprésze turbánszerűen (innen ered a neve) fedi sárgán csíkolt hasi részét. A turbántök fagyérzékeny növény, amelynek 85-110 fagymentes napra van szüksége a magvetésétől a betakarításig. A turbántököt akkor kell betakarítani, ha a héja kemény és a színe mély, de mindenkép a fagyok beállta előtt.

Lenyűgöző megjelenése miatt igen hatásos, mint díszítő elem lakásunkban, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ez a termés egy finom ehető ételt ad, melynek íze enyhén diós, lágy, lisztes állaggal.

 Cucurbita pepo var. microcarpa – kis termésű dísztök

          Ebbe a csoportba a kis termésű dísztökök tartoznak, melyek a tápanyagok-ban szegényebb talajokon is megélnek, sőt ez előnyükre is válhat, mivel termései nem nőnek nagyra, így díszítő hatásuk még jobban érvényesül. Változatainak száma nagyon nagy, ezek közül csak néhányat említünk meg:

Gömbölyű fehér – finom, felfutó szárú, kis levélzetű, a termés alma nagyságú (6-8 cm), sima felületű,nagyon tetszetős változat.

Nyakas, körte alakú – a kocsány felőli részen nyúlványa (nyaka) van, s ezzel érdekes, körte alakot mutat,fehér színű, 6-8 cm-es,van csíkos, sárga, zöld változata is.

Bibircses dísztök – gömbölyű vagy megnyúlt, fehér vagy sárga,erősen bibircses (szemöl-csös), felülete rendkívül díszes, különös hatású.

Lapított termésű – többnyire fehér és sárga, de lehet más színű is,a termés lapos, szélesebb, mint hosszú,sima és szemölcsös változatok fordulnak elő.

Cucurbita pepo var. macrocarpa – nagy termésű dísztök

Közepes fejlettségű futó inda jellemzi őket. Terméseik 0,25-2 kg közöttiek. Egyes változatok étkezésre is alkalmasak. Néhány fajuk:

Hosszúfehér – spárgatök alakú és színű, annál azonban kisebb méretű,héja megkeményedik, sokáig eltartható.

Csúcsos dísztök – középnagy (15-20 x 12-15 cm), kocsányánál enyhén, csúcsánál erősebben kihegyesedő, csepp formájú kabakja ragyogó narancspiros színű, igen díszes, sütve jóízű,ilyen az ‘Uhiki Kuri’ fajta,kékesfekete változata a ‘Blue Kuri”.

Nyakas tök – közepes hosszúságú, hajlott, görbült termése kunkorban végződik,fiatal, zsenge korában ehető.

A Lagenaria – lopótök (kabaktök, nyakastök) – nemzetség díszfaja:

          A lopótök (Lagenariasiceraria) gyorsan fejlődő, kúszó hajtású, egylaki, egyéves növény. Hazája Afrika.Ha a lopótök héja megvastagszik és kisárgul, szára kemény és barna, akkor már érett. Legajánlatosabb az első fagyokig a növényen hagyni. Szedni néhány centis szárral kell. A lopótök akkor szárad ki a legeredményesebben, ha a teljesen érett tököt meleg, huzatos helyen szárítjuk. Néha a kiszáradás egy évet is igényel. Óvatosan használjuk, minden karcolás felületi sérülés tönkre teheti.

A Cucumis – uborka – nemzetség díszfajai:

          A díszuborkák termései nagyon érdekes formájúak, többnyire úgy néznek ki, mint a kis sündisznók. Ezek a termések fajtától függően,mint dekorációkéntakár több hónapig is elállnak.

Cucumis africanus – afrikai uborka

Az afrikai uborka kisebb, barnás tüskékkel rendelkező díszfajta. Melegigényes,kúszó növény. Akár erkélyen is termeszthető, mint cserepes növény. Vegetációs időszaka 100 nap. Megszárított dekoratív termései sokáig elállnak. A termései fogyasztásra nem alkalmasak.

Cucumis dipsaceus–sün uborka

Termései kimondottan dekorációs célra alkalmasak nem fogyaszthatók. Legfeljebb 2 m hosszú hajtásai vannak. Hajtásait hagyhatjuk a talajon kúszni, vagy támasztékra felfuttatni. Termései 8 cm hosszúak, melyeket finom tüskék borítanak.Júliustól szeptemberig virágoznak. Terméseit augusztustól a fagyokig szedhetjük.

Cucumis hirsutus – borzas uborka

          Terméseit hajra emlékeztető világoszöld tüskék borítják, dekoratív faj. Termései melyek nagyobbak az egres uborka terméseinél, de kisebbek az afrikai uborkáénál, fogyasztásra nem alkalmasak. Virágcserépben is nevelhatő.

 Cucumis myriocarpus – egres uborka

Termései 2,5 cm nagyságúak, kerek alakúak, csíkosak, igen dekoratívak, szárítva több hónapig elállnak, fogyasztásra nem alkalmasak. Kúszó és meleg-kedvelő növények. Vegetációs időszaka 100 nap.

A dísztökök és díszuborkák termesztése

Ezeknek a növényeknek a magvait állandó helyre vetjük április végén vagy május elején fészekbe, mivel fagyérzékenyek. Napos, meleg fekvést kívánnak. Talajuk legyen mélyrétegű, könnyen melegedő, tápanyagokban gazdag. Vízigényes növények. Kapaszkodó, hosszú hajtásainak felkúszásra alkalmas, rácsos támasztékot kell biztosítanunk. Terméseiket érett, kemény állapotban szedjük le, és száraz, meleg helyen tartsuk.

Kép és szöveg: Farsang István

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …