A fényigényes kelbimbó

A bimbóskel, másnéven kelbimbó a káposztafej kicsinyített másához hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a bimbók a szár és a levelek közötti szögben fejlődnek ki.  A szár akár egy méter magasra is megnő, a bimbók fajtától függően átlagosan 5 cm átmérőjűek. Fényigényes növény, ezért lehetőleg napos, világos helyre ültessük, ne telepítsük túl sűrűre, vagy egy nagyobb fák árnyékába. Talajok közül a kissé meszes, középkötött talajokat kedveli leginkább, a szerves anyagokban gazdag talajon hoz bő termést. A vetésforgóban a frissen trágyázott területre ültetik. A trágyát ősszel dolgozzák a talajba. Ilyenkor nagyobb mennyiségben káliumot is adagolnak. Vigyázni kell, hogy ne adagoljuk túl a nitrogént, mivel ilyen esetben a bimbók kinyílnak, lazává válnak. Bórigénye viszont számottevő, ezért időnként permetezzük bórtartalmú lombtrágyával. A bimbóképződés után érdemes 1-2 alkalommal permetezni például Wuxal-lal. A vetésfogóban három-négyévente kerüljön ugyanarra a helyre a kertben, mivel így megelőzhető, hogy a betegségei és kártevői elszaporodjanak. A káposztafélék közül a kelbimbó tolerálja legjobban az időszakos szárazságot, de a megfelelő fejlődéshez és kielégítő terméshez rendszeres öntözést igényel. Különösen a palánták igényelnek sok vizet. A hideget jól tűri, csak -15 C fok alatt fagy meg.

A kelbimbó magját áprilisban 1-1,5 cm mélységre ajánlott vetni, ezek kb. 5-7 nap alatt kicsíráznak. Ha a palántái megerősödtek, hathetes korukban, májusban 4-5 leveles állapotban ültethetjük ki végleges helyükre. Az alacsony növésű fajtákat 50 x 50 cm-es, míg a nagyobb termetűeket 70 x 70 cm-es távolságra ültetjük egymástól. Helyre vetését a folyamatos termés érdekében június közepéig vagy végéig el kell végezni. Ebben az esetben a 5-7 napon belüli, optimális csirázás végett, a talajhőmérsékletnek 21-26°C között kellene mozognia.

A kikelt növényeket rendszeresen kapálni és gyomlálni kell. Szeptemberben felgyorsul a bimbók fejlődése, ilyenkor az oldalleveket célszerű kitördelni, így a bimbók több tápanyagot kapnak, és még több fényhez jutnak. Októberben a levélrózsa közepét is eltávolíthatjuk és akár fel is használhatjuk a főzéshez. Termése október végétől szedhető. Az első termés leszedése után ajánlatos az alsó leveleket is letépni, így meggyorsul a növény fejlődése. akár télre is kinn hagyható a szabadban, egyes vélemények szerint néhány enyhébb fagy után a kelbimbó édesebb is lesz. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …