Csodaszép cserje a csarab

A csarab vagy hanga közkedvelt növényünk. Mivel a virágkötészetben gyakran és szívesen használják, szinte mindenki látta már, ha másként nem, hát szárított virágként, csokorban. Hazája szinte egész Európa, de főként a kelet-nyugati és észak-nyugati vidéket kedveli. Jellegzetes törpecserjés növénytársulatot, úgynevezett fenyéreseket alkot. Délebbi tájakon a hegységekbe húzódik, és csak kisebb foltokat borít.

A nyirkos, kavicsos, tőzeges talajon őshonos. Alakja elheverően bokros. Mérete nem haladja meg a fél métert sem. Hajtásai sűrű rendszerűek. Alacsony, sokágú törzse a földfelszínen fekszik, és valóságos ágszövedéket képez. Levelei húsosak, átellenes állásúak. Színük a nyári időszakban szép élénk zöld, télen viszont vöröses lesz. Virágai csúcson vagy oldalrészeken, egyoldalas álfüzérben, rövid kocsányokon nyílnak, harang vagy öblös harang alakúak. A csarab virágzata a rózsaszín világosabb és sötétebb árnyalatán kívül mályvaszínben is pompázhat. Virágzási ideje alapfaj esetében késő őszig, esetleg a tél elejéig is eltarthat.
Magvai nagyon aprók, és ezeket a szél is terjesztheti.
Kizárólag a mészmentes, savanyú, legalábbis nem lúgos talaj a megfelelő számára, ami tápanyagszegény és kiszáradásra hajlamos is lehet.

Csak az árnyékmentes, nyílt fekvésben képes megmaradni. Fényigényessége miatt a beárnyékolást csak átmenetileg, rövid ideig képes elviselni. Vízigénye annyira szerény, hogy a kiszáradást is képes elviselni, feltéve, ha eléggé kigyökerezett.

Talajigénye mérsékelt, ezért éri be szegény, sovány talajjal is. Átültetése vagy kertbe való kiültetése méretgyarapodása miatt előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz.
Öntözése mindig csak mérsékelt legyen, a tartós kiszáradást viszont kerüljük. Öntözővize esővíz, esetleg olvadt hó legyen. A csap vagy kútvíz kemény a növény számára, ezért étecet hozzáadásával (1 liter vízbe 1 kávéskanálnyi étecet) lágyítható.

Metszése a tél elmúltával, a tavaszi új hajtások előtt célszerű. Akár tövig is levághatjuk, ügyelve arra, hogy némi élő zöld lomb mindig maradjon.
Sárgulásának, levélhullásának majd hajtáselszáradásának leggyakoribb kiváltó oka a nem megfelelően savanyú talaj és a nem elég lágy öntözővíz. Sárgulhat még a növényen megtelepedő szürke penész, illetve botritisz gomba miatt is. Ilyenkor alkalmazható valamilyen gombaölő-szer, persze a leírásnak megfelelően.
Ősszel, üveg vagy fólia alatt szaporítsuk. Az összegyűjtött magvakat, nyirkos kemény tőzegrétegre  kell elszórni. Elhelyezése során ügyeljünk, hogy párás, huzatmentes, de nagyon világos helyre kerüljön. Színes krizantémokkal esetleg őszi gerebcsinekkel nagyon mutatós lehet. Különösen szép és mutatós sziklakertek kőhátterei között. (ki-f)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …