Időszerű zöldség

Ebben a hónapban vetjük a legtöbb másodnövényt. A korai zöldségfélék lekerülése után a felszabaduló területek célszerű hasznosítása érdekében ebben az időszakban kerüljenek földbe az egyes fajták magjai, a későbbi vetések ugyanis már nem biztos, hogy beérnek. Ehhez az is kell, hogy az előnövények időben lekerüljenek az ágyásokról, és legyen idő a talaj előkészítésére, ülepedésére. Fontos, hogy a kertben legyen öntözési lehetőség, mert e nélkül a sikeres másodtermesztés szinte elképzelhetetlen. Másodtermesztésre a következő növényfajok alkalmasak: cékla, bab, uborka, hónapos és nyári retek, kései káposztafélék, fejes saláta, spenót, zöldhagyma, spárgatök cukkini, patisszon.

– Egyes tapasztalatok szerint a június elején ültetett uborka legalább akkora, vagy nagyobb termést is ad, mint a májusi vetésű. Ezt különösen azokban a térségekben érdemes megfontolni, ahol a májusi időjárás nem eléggé meleg. Ilyenkor azonban már jól fejlett gyökérzettel rendelkező palántákat kell ültetni. A későn palántázott uborkát ajánlott fóliatakarással segíteni a növekedésben.

– Ha egész nyáron át folyamatosan szeretnénk zöldborsót szedni, június végéig még vethetünk belőle, de számolnunk kell azzal is, hogy a termés ebben az időszakban jóval gyengébb lesz. Ilyenkor már csak a velőborsó fajtákat érdemes vetni.

– A lekerülő zöldborsó után nagyon jó utóvetemény a karalábé. A palánták elültetése előtt ajánlott, hogy a zöldborsó gyökérzetét hagyjuk benne a talajban, és csak a szárát vágjuk le. A borsó gyökérzetén levő gyökérgumó baktériumok ugyanis gazdagítják a talaj nitrogéntartalmát.

– Júniusban ültethető a patisszon, a spárgatök, és a cukkini. Mivel a félárnyékot is elviselik, akár a szőlősorok, vagy a gyümölcsfák között is termeszthetők. Általában 1×1 méteres sor- ill. tőtávolságra ültetjük a palántákat, amelyek kezdetben több gondozást és tápanyagot igényelnek, de később erős gyökereik és nagy leveleik révén a gyomosodás ellen is jól védenek.

– A júniusi melegben az öntözésre is érdemes odafigyelni. A paradicsom, a paprika, a tojásgyümölcs, az állott, levegőhőmérsékletű vizet és a nyirkos, de nem nedves talajt kedveli. A kiültetett, begyökeresedett zeller is nagyon sok vizet kíván, csak így lesz szép, tömör, sima a gumója.

– A nyáron vethető és ültethető zöldségfélék kínálata már nálunk is nagyon bőséges. Aki mégis úgy dönt, hogy a tavaszi zöldségfélék lekerülése után nem vet, vagy ültet új zöldségféléket a helyükre, ne hagyja ebben az esetben sem szabadon az ágyásokat, ne engedje, hogy a gyomok elhatalmasodjanak rajtuk. Ilyenkor célszerű zöldtrágyázásra alkalmas növényeket, főleg mustárt, facéliát vetni, amelyet ősszel beszántunk vagy leásunk a talajba, ezzel is növelve annak tápanyagtartalmát. (szl)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …