Buszkáti fehér, a legfinomabb húsú nyúl

A buszkáti fehér nyúl három fő fajtából (belga óriás,francia ezüst és angóra) lett kitenyésztve. Jellegzetessége, hogy ereiben angóra nyúl vére is csordogál. Hozzá kell tenni, hogy mintegy 230 nyúlfajtánál nincs angóra vérvonal. A buszkáti fehér nyúlnál a hús különlegességét a keresztrost adja,ami selymessé, zamatossá,utánozhatatlanná teszi az ízét.

A buszkáti fehér nyúl felépítése arányos, kissé erőteljes, hosszúsága 65-70 cm. Állása magas, egyenes, háta hosszú és széles. A nyak erőteljes, a far jól izmolt. Fontos a far jól láthatóan kidomborodott része, melyet szaknyelven mandolinnak neveznek. A nyúl megjelenése általában finomabb, mint az óriásnyulaké. Megengedett alapsúlya a bakoknál 5,00 kg, ideális a 6,00 kg és az ezen felüli, a nőstényeknél az alapsúly 5,50 kg, ideális a 6,50 kg feletti. Súlygyarapodása, vágási kitermelése kitűnő.

A buszkáti fehér jól bírja az egyszerű tartási viszonyokat, jobban értékesíti az ún: közvetlen nyúltakarmányokat, mint az igényesebb fajták. Egy-egy elléskor 8-10 fiókát hoz a világra, ezekből általában 7-8 egyedet eredményesen fel is nevel. A buszkáti anyák rendkívül jó ivadéknevelők és szoptatók. A kisnyulaknak jó a fiatalkori növekedési erélyük is, hiszen 12 hetes korukra nagy többségük már 3,00 kg-os súlyt is eléri.

Tartására az almozott telepadló a legalkalmasabb. A buszkáti szőre tiszta fehér, szeme piros, karmai világos szaruszínűek. Feje közepesen nagy, a fülei, melyet ha elölről összefogunk ”esőcsepp” formát mutatnak, 15-18,5 cm hosszúak, kagylósak és V-betű formában mereven állók. A buszkáti fehér nyúl jellegzetessége a kiálló orr, amit egyszerűen csak”sasorrnak” neveznek. Ez is jellegzetes tulajdonsága, más fajtáknál nem tapasztalható.

A buszkáti fehér egyértelműen húsnyúl, és nem is akármilyen. Szakértők szerint tenyésztésében rejlő lehetőségeket nálunk is érdemes lenne használni.

Pint Sándor

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …