Saját termék védjeggyel

Akik rendszeresen olvassák és figyelik lapunk rovatait, jól tudják, hogy a havi kommentárokban általában kritikus véleményeket, meglátásokat szoktunk megfogalmazni, amelyek az ágazatban felmerülő időszerű kérdésekre, problémákra reagálnak, egyéni, sokszor nem az uralkodó közvélekedésnek megfelelő hangvételben megfogalmazott álláspontokkal. Valljuk be, a hazai ágazatban uralkodó állapotok egyelőre kimeríthetetlen témaforrást biztosítanak ehhez a szemlélethez. Ugyanakkor néhányan joggal vetik a szemünkre, hogy jóval kevesebb az olyan hangvételű írás, amelyben pozitív, cselekvő és sikeresen tevékenykedő emberek történeteit teszünk közzé, pedig azt is el kell ismerni, hogy ebben az ágazatban is vannak szolid, jól véghezvitt cselekvések és megérdemelt eredmények, amelyek jó értelemben vett pozitívumaikkal ellensúlyozzák azt a negatív szemléletet, amely ma még a hazai mezőgazdaságot övezi.

E havi számunkban egy olyan gömöri egyéni gazdálkodót mutatunk be, aki pár évvel ezelőtt az uralkodó közhangulattal szembe menve, úgy kezdett a zöldségfélék termesztésébe, hogy a hangoztatott közgazdasági tézisekkel ellentétben nem nagyüzemi módszerekkel, modern gépekkel és automatizált berendezésekkel, hanem saját és családtagjainak kemény munkájával teremtette meg a lehetőségét, és bizonyította be, hogy pár hektár zöldség termesztése is lehet kifizetődő. Helyben, a termőhely közvetlen közelében értékesíti a frissen leszedett termést, s amint megtapasztalta, a fogyasztók is kezdenek ráérezni hazai friss termék ízére. Ehhez persze a szakmai hozzáértésen túl az is kellett, hogy a termékük valóban minőségi legyen, ne az üzletláncokban vagy nagyraktárakban összevásárolt árut kínálják, hanem az új marketing szemléletnek köszönhetően saját regionális védjeggyel ellátott zöldséget áruljanak. Jó volt hallani, hogy nem a támogatások mindenhatóságába, hanem a saját munkába vetett hit tartja őket a felszínen. És még mielőtt túlzásokba esnénk, azt azért meg lehet állapítani, hogy az évekkel ezelőtti beletörődés az üzletláncok piaci erőfölényébe mintha változott volna, és az országban meglévő számtalan helyi kisbolt, húsüzlet, gyümölcsáruda működése bizonyítja, hogy igenis, a globalizált feltételek között is lehet lokálisan, helyi értékekre alapozott termékekkel érvényesülni. Hogy szezonzáróként végre pozitív példát is említsünk.

Szilvássy László

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

A tavaszi termelési szezon kezdetén a Jó Gazda márciusi száma összefoglalja a kerti vetésforgó alkalmazásának alapvető szempontjait és …