Az idei aratást az időjárás befolyásolja

Az idei aratás eredményeinek alakulását elsősorban az időjárás rapszodikus változásai befolyásolják,  nevezetesen a rendkívüli szárazság és a jelentős mértékű csapadékhiány, állapították meg a július közepén a Rimaszombati járásban egy családi gazdaságnál tartott aratási szemlén a szakminisztérium és az agrárkamara képviselői.

A statisztikai adatok szerint ebben a termelési szezonban kalászos búzából több mint 410 ezer hektárról takarítják be folyamatosan a termést, ez a vetésterület több mint 50 ezer hektárral haladja meg az előző évi termőterületet. Az előzetes számítások szerint a feltételezett 5,2 tonnás átlagos hektárhozam esetén ez 2,2 millió tonna termést feltételez, ami ugyan alacsonyabb az előző évi átlagnál, de meghaladja az utóbbi öt éve átlagát.

Az idei terméshozamokat elsősorban két időjárási tényező kedvezőtlen alakulása határozza meg. Az év közben kialakult jelentős mértékű csapadékhiány, amelyen az idei enyhe tél sem segített, valamint az egyes vegetációs időszakokban kialakult rapszodikusan változó hőmérsékleti viszonyok következtében kialakult szárazság. Ezek a tényezők jelentősen meghatározták a gabonák és a repce érését, a déli régiókban már június közepén el kellett kezdeni az aratást.

Az agrártárca vezérkara tisztában van azzal, hogy gabonafélékből nemcsak önellátók vagyunk, hanem a megtermelt mennyiségnek a jelentős része exportra kerül. A termékértékesítés, illetve a termékpálya hatékonyabb működése érdekében a minisztérium szorgalmazza a gabona feldolgozói és raktározási kapacitásainak bővítését, hogy az itthon megtermelt gabonát a lehető legmagasabb feldolgozottsági szinten lehessen értékesíteni, jelentette ki Samuel Vlčan, miniszter, egyúttal az idei szárazság okozta károkra utalva hozzátette, hogy a tárcavezetés fontosnak tartja azt is, hogy megfelelő intézkedéseket tegyenek a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására.  Ennek érdekében tervezik a vízgyűjtő csatornák rendszerének felújítását a KAP forrásaiból, keresik annak formáit is, hogy ebbe a felújítási  folyamatba a gazdákat is bevonják. A tárca a tervek szerint őszre a kormány elé terjeszti a szárazság elleni küzdelem érdekében kidolgozott szakmai anyagot, amely a hidromeliorizációs  berendezések hatékonyabb kihasználására is épít. (sz-mpsr)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …