A nimfapapagáj

Az utóbbi években egyre többen tartanak nimfapapagájt, s talán a közkedvelt hullámos papagáj után ez az a madár, amelyet a legtöbb, egzotikus madarakat kedvelő ember nevel. A nimfa, csakúgy mint a hullámos papagáj, Ausztráliából származik. Jó tartási körülmények között akár 25 évig is elélhet. A nemeket elsősorban a szín alapján különböztetik meg. A hím feje és melle sárga, ezzel ellentétben a tojón szinte alig van sárga szín. A hím pofafoltja sötétebb a tojóénál.

A nimfapapagáj, mint minden papagáj, társas madár, nem szereti az egyedüllétet. Más papagájfajtával is együtt lehet tartani. A madarat tarthatjuk nagyméretű, külső és belső röpdében, valamint nagyobb kalitkában is. Elengedhetetlen azonban, hogy tágas helyen legyen, mert ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor a farokdísze és a bóbitája láthatja kárát. Akárcsak a többi papagáj, ez is szeret rágcsálni, ezért élő növényeket semmiképp se rakjunk a kalitkájába. Mivel játékos, ezért gondoskodjunk elegendő játékról. Tegyünk be neki hintát, vagy színes, csörgő mászójátékokat. Mivel a nimfapapagáj elég edzett madár, akár egész évben külső röpdében is tartható.

Étrendjében legyen jó minőségű papagájkevék, amely tartalmazhat kölest, hántott zabot, napraforgómagot és kendermagot is. Előnyben részesiti a friss eleségeket, a gyümölcsöket, de nem veti meg az almát, a salátát, amit viszont módjával adjunk neki, valamint a banánt és az uborkát. A nimfa szereti a főtt tojást is, különösen a szaporodási időszakban. Fontos, hogy a tojást legalább fél óráig főzzük.

A nimfapapagáj elég könnyen szaporítható, a tojásait zárt odúba rakja. A legjobb odúméret a 35–38 cm magas, 25 cm mély, bejárata 7-8 cm széles legyen. A fészekalj 3–9, de a legtöbb esetben 4–6 tojásból áll. A tojó a hím segítségével 18–21 napig kotlik. Hathónapos korukban a fiókák már ivarérettek, de ajánlatos megvárni a hím felnőttkori tollazatának kifejlődését, vagyis még újabb hat hónapot.

A nimfapapagáj is képes szavakat, rövidebb dallamokat is megtanulni. Bár a kiejtése nem olyan tiszta, mint más papagájoké, de ha sokat foglalkozunk vele, egyes szavakat érthetően visszamond.

Mint általában a papagájok, a nimfa is jelzésrendszerekkel tud kommunikálni. Ebben fontos szerepet játszik a bóbita, amely a nimfa legjellegzetesebb dísze, egyben a csoporton belüli „beszélgetés” eszköze is. A madár kifejezi vele a kedélyállapotát, hangulatát. Ha kíváncsi, a bóbitáját az égnek mereszti. Ha nyugodt, lelapul a bóbita, de nem simul teljesen a fejéhez. Ha valamitől megijed vagy fél, akkor szinte teljesen a fejéhez lapul. Amikor  a madár alváshoz készülődik, a csőr alsó és felső káváját egymáshoz dörzsöli. Ez a jel, hogy alváshoz készülődik. A tollazat a madarak egyik ékessége. Nemcsak a repülést teszi lehetővé, hanem fontos szerepet játszik a madár hőháztartásában is. Amikor a madár felborzolja a tollát, légréteg alakul ki, amely felmelegszik, ezzel melegíti a madarat. Ha a madár teste valamilyen oknál fogva kihül (fázás), akkor is felborzolja a tollát.

Aki azt szeretné, hogy szelíd legyen a madara, csakis fiatal egyedet, éppen hogy a szülőktől elválasztott fiatal példányt vásároljon. Az idősebb madaraknak már kialakult a személyiségük, amiket az idő folyamám ugyan lehet még formálni, de nagyon nagy változást nem tudunk elérni. A szelídítés hoszabb folyamat, ami nagy türelmet igényel. Akár hónapokba is beletelhet egy madár megszelídítése.

-pint-

Fotó: wikipédia

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …