Az áfonya ültetése és gondozása

Az áfonya eredetileg vadon termő, mára ízletes asztali gyümölcs, mely hűtve jól tárolható és a fagyasztást is jól bírja. Kiváló lekvár, szörp, ivólé és bor is készíthető belőle. Tavaszi virágzása valamint őszi lombszíneződése is látványos, így dísznövényként vagy sövény kialakítására is alkalmas. Ehető termése alapján a kertben is jól nevelhető, de termesztése során be kell tartani a termőközeggel szembeni különleges igényeit. Elsősorban a talaj kémhatására kényes, az átlagos kerti talaj nem megfelelő számára. Ahhoz, hogy kielégítően fejlődjön és bőségesen teremjem kifejezetten savanyú kémhatású, tápanyagban gazdag talajba kell ültetni, és később is érdemes időnként trágyázni.

Alapvetően a hűvösebb, párás klímát kedveli, ugyanakkor a gyümölcsök beéréséhez elegendő fényre van szüksége, emiatt ültetési helyéül, napos, világos, vagy félárnyékos helyet válasszunk. Vízigénye nem túlságosan nagy, ugyanakkor nagyon sekélyen gyökerezik, emiatt hajlamos a gyors kiszáradásra. Ezért rendszeres öntözést igényel, amihez mindenképpen lágy vizet, például esővizet használjunk, a tövek környékét pedig fenyőkéreggel vagy kőzúzalékkal mulcsozzuk a kiszáradás megakadályozása érdekében.

Az áfonya dézsába és szabadföldbe ültetve is nevelhető. Talajigénye speciális, savanyú, tápanyagban gazdag talajt igényel ezért dézsába való ültetése és nevelése egyszerűbb, mivel ezt könnyedén feltölthetjük az áfonyának megfelelő, előre elkészített savanyú földkeverékkel. A konténerben nevelt és vásárolt áfonya az év bármely fagymentes időszakában tavasztól őszig bármikor kiültethető, a legjobb, ha az ültetést az ősz elejére időzítjük.

Az ültetéshez saját földkeveréket is készíthetünk, savanyú tőzeg, érett marhatrágya, valamint fenyő és akácavar összekeverésével. Szabadföldbe való ültetésnél részleges talajcserét is kell végeznünk. Ehhez ki kell ásni az ültető gödröt és kibélelni geotextíliával, majd pedig feltölteni savanyú, tápanyagban bővelkedő földkeverékkel. Fontos, hogy később is fenntartsuk a talaj megfelelő (savanyú) kémhatását, emiatt lágy vízzel kell öntözni, a tápanyagpótláshoz pedig a rododendronok számára megfelelő tápot érdemes használni.

Az áfonya gondozásával kapcsolatos teendők között mindenképpen meg kell említeni a metszést, amelyet a tél végén, ill. a tavasz elején kell elvégezni. Ha sövénynek neveljük, ilyenkor végezhető el a sövény alakító metszése is.

Metszése nem túlságosan bonyolult, az idős és a gyenge hajtásokat, a nagyon egymásba fonódó ágakat, valamint a fagy által károsított ágakat kell levágni. A bokrok mellett tőhajtások is fejlődnek, ezek közül elég 5-6 erősebb darabot megtartani.  Ha dézsába ültetve neveljük az áfonyát, akkor is az előbb leírt módon kell metszeni a növényt. Érdemes néha, ellenőrizni a talaj kémhatását például akkor, amikor elvégeztük a metszést. (sz-citygreen)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …