Augusztusi teendők a méhesben

A napraforgó elvirágzott, a vándorméhészek visszatérnek telephelyükre. A méhészév augusztus 15-ével véget ér, a legfontosabb teendő most a jövő évi szezon megalapozása, családjaink atkamentesítése és felkészítése a télre.

Ha nagy a szárazság és szinte teljesen megszűnt a hordás, akkor a hónap derekától célszerű cukorsziruppal etetni az állományt. Az etetést úgy ütemezzük, hogy szeptember elsejéig a telelőkészlet 50-60 százaléka, szeptember 15-ig pedig a teljes készlet a lépekben legyen. A cukorszirupot még a nyári nemzedék dolgozza fel és fedi le.

A méhek a hónap derekától kezdik készíteni a téli fészküket. Készleteiket a fiasítás fölé, koszorúba helyezik el. Nagyon fontos, hogy jó minőségű, beérlelt, könnyen felvehető méz kerüljön a lépekbe. Ha méheink mézharmatot gyűjtenek, akkor nagyobb adagokban kell őket etetni, hogy a fészekhez közel a feletetett élelem kerüljön, ne a mézharmat. Az utóbbi ugyanis – állagánál fogva – egyáltalán nem alkalmas télire.

Helyezzük ki a propoliszrácsokat. A méhek ebben az időszakban már erősen hordják a méhszuroknak is nevezett gyantás anyagot, hogy a légjáratokat eltömítsék, beragasszák. Propoliszt csak addig szabad gyűjteni, amíg nem kezdjük el a vegyszeres atkairtást.

Augusztusban már nagyon komolyan kell venni az atkákat. Ezért rendszeresen monitorozzuk a napi aktahullást és ennek eredményétől alkalmazzuk az általunk jónak tartott atkairtási technológiákat. Ne feledjük: családjaink veszhetnem oda, ha a kezeléssel elkésünk, esetleg nem megfelelő szert alkalmazunk. (g)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

A tavaszi termelési szezon kezdetén a Jó Gazda márciusi száma összefoglalja a kerti vetésforgó alkalmazásának alapvető szempontjait és …