Megjelent a Jó Gazda augusztusi száma

A zöldséges kertekben augusztusban időszerű tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda e havi száma ismerteti a fekete retek termesztésével kapcsolatos alapvető információkat, tanácsokat ad a gyöngyhagyma augusztusi vetéséhez, bemutatja az egyik leggyorsabban növő, legrövidebb tenyészidejű zsázsa termesztésének és felhasználásának titkait. Részletes összeállítást közöl a lap az őszi és téli retekfajták jellemző tulajdonságairól, tenyészidejük hosszáról és a termesztési feltételeikről. A nyári aszályos időszakban az uborka öntözésének alapelveit is bemutatja, külön hangsúlyt helyezve az egyenletes csapadékpótlás fontosságára.

A gyümölcstermesztők érdeklődésére tarthat számot a térségünkben leginkább elterjedt szilvafajták jellegzetes tulajdonságainak összefoglalója, amely az újabb fajtákkal kiegészítve azok öntermő, illetve önmeddő fajtatulajdonságaira is felhívja a figyelmet. Természetesen a szilvafák telepítésének és gondozásának legfontosabb szempontjait is ismerteti. A speciális gyógynövények gyümölcsi iránt érdeklődők a bodza telepítéséhez és gondozásához kapnak tanácsokat. A nyárutó időszaka a nemes gyümölcsfák értékes tulajdonságainak átörökítését segítő szemzés folyamatának ismertetése is, amelyet különösebb előképzettség nélkül is elvégezhetnek a termesztők, sőt sikertelenség esetén meg is ismételhetik.

Részletes ismertetőt kínál a lap a krizantém termesztése iránt érdeklődő virágtermesztőknek, amelyben több mint egy évtizedes tapasztalatokkal rendelkező krizantém termesztő mutatja be az ebben az időszakban esedékes kiültetés részleteit fényképekkel illusztrálva.

A hagyományos kerti növényvédelmi tanácsadó az ebben a hónapban esedékes növényvédelmi teendőkre hívja fel a figyelmet, fényképekkel is illusztrálva az egyes betegségek tüneteit.

A biolóügiai növényvédelem hívei ezúttal a szármaradványok hatékony lebontásának részleteivel és a hozzá szükséges biológiai alapú készítményekkel ismerkedhetnek.

A szántóföldi rovat az őszi vetések sikere érdekében a vetőmag védelmét szolgáló csávázási lehetőségekre hívja fel a figyelmet. A környezetkímélő termesztési eljárások sorában egyre fontosabb szerepet kapnak a talajok természetes erőforrásait növelő zöldtrágya növények, amelyek kedvező tulajdonságainak kihasználását ma már agrártámogatási programok is segítik. Ismerteti a lap a repce őszi gyomkezelésére javasolt technológiát, bemutatja a hazai gabonanemesítés legújabb eredményeit, beszámol egy környezetvédelmi és precíziós növényvédelmi technológiai elemeket felvonultató szántóföldi bemutatóról is.

A virágok és gyógynövények kedvelői a korbácsliliom, a tölcsérjázmin, az ólomvirág ás a szurokfű (oregáno) tulajdonságaival, az állattartók az anglonúbiai kecskefajtával ismerkedhetnek.(sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …