A virágzó rét

Nálunk ma még a legtöbb családi ház körül a gondosan ápolt, nyírott gyep dominál, de a kerttulajdonosok körében fokozatosan nő az érdeklődés a virágos pázsit iránt. A virágos rét sokkal szebben néz ki. A tarka virágok nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem a hasznos rovarokat is vonzzák, az ápolás pedig sokkal egyszerűbb és kevesebb időt vesz igénybe. A virágzó rét csak nálunk újdonság, de például Spanyolországban már a 7-8. században megjelent, innen származik a „mór gyep” elnevezés, és Angliában is komoly hagyományai vannak. A virágzó rét nem más, mint a fű közé vetett vadvirágok kombinációja.

A hely kiválasztása

Először is el kell dönteni, hová is szeretnénk telepíteni a virágzó rétet. Mivel a legtöbb virág szereti a napfényt, olyan területet válasszunk, amely megfelelennek az igénynek. A hely kiválasztásakor ügyeljünk arra is, hogy a rét közelében ne legyenek virágágyások.

Előmunkák

A virágos rét telepítésé időigényes. Akár 2-3 évig is eltarthat, míg elérjük a kívánt eredményt. Alapszabály, hogy a területet alaposan készítsük elő. Nagyon fontos az évelő gyomok kipusztítása, ami történhet vegyszeresen (pl. Rounduppal) vagy kiégetéssel. Az ásás és a gyomlálás itt nem megoldás, ugyanis képtelenség kézzel minden gyökérdarabot kiszedegetni. Az első permetezés után hagyni kell, hogy a gyomok újból kihajtsanak, és ekkor el lehet végezni a következő gyomirtást. Ezt még legalább egyszer, de lehetőleg inkább kétszer ismételjük meg, ugyanis az évelő gyomoknak nemcsak a gyökerei vannak a talajban, hanem az elszórt magvai is, amire a vegyszer nem hat, és hagyni kell, hogy újból és újból kikeljenek. Végeredményként egy évelőktől megtisztított területet kapunk, amelyet már nem borítanak agresszív gyomok, de főleg a tarackolók. Erre a műveletre bizony rá kell szánunk egy egész szezont.

 Talajelőkészítés

A magvak elvetése előtt a talajt át kell forgatni. Erre a célra olyan talajmarót használjunk, amelyik kb. 15 cm mélységig át tudja forgatni a talajt. A rögöket teljes mértékben el kell távolítani, és a talajt simára el kell egyengetni. A talajt általában nem szükséges homokkal teríteni. Homokot csak a nagyon kötött talajnál indokolt használni.

A talaj előkészítése során ne használjunk se szerves (pl. istállótrágya, komposzt stb.) se szervetlen (műtrágyát) tápanyagokat, ugyanis a vadvirágok nem igénylik azt.

A magvak vetése

Ma már több vadvirágos magkeveréket forgalmaznak. Ezek között vannak olcsóbb és drágább keverékek. Az előbbieknél a fűmaghoz egynyári virágok magvait keverik, amelyek az első évben nagyon szépen mutatnak, de a következő években ezek a virágok kiveszneka fűből, az elhullajtott magvakugyanisnem képesek konkurálnia fűfélékkel. A magkeverékek vásárlásakor győződjünk meg róla, hogy milyen virágok magvait tartalmazzák. Ha csak egynyáriak vannak a keverékben, akkor inkább ne vásároljuk meg. A magkeverékek összetételét a gyártó köteles feltüntetnia csomagoláson, ha ez hiányzik, a keveréket nem szabad megvásárolni. A magvak beszerzése után jöhet a vetés.

A magvakat vethetjük tavasszal (márciusban vagy áprilisban) vagy ősszel (szeptemberben vagy október elején). A nyári vetést kerüljük.

A legfontosabb szempont, hogy a magokat a talaj felszínére szórjuk, soha nem szabad bedolgozni a talajba vagy földdel befedni, mivel a legtöbb réti növénynek fényre van szüksége a csírázáshoz. A magokat enyhén nedves talajba érdemes elvetni. Ha a föld mégis nagyon száraz, közvetlenül a magok elvetése után óvatosan meg kell öntözni egyszer a talajt, hogy a magokat ne fújja el a szél. Utána már ne öntözzünk, és semmilyen körülmények között ne trágyázzunk.

Az egy négyzetméterre vetendő magvak mennyisége függ a keverékek összetételétől. Mindenképp tartsuk be a csomagoláson feltüntetett utasításokat.

Vetés után ne számítsunk gyors eredményre, ugyanis a magok nem fognak azonnal kicsírázni. A lényeg, hogy ott vannak a földön. A legtöbb fajnál szinte biztos, hogy csírázni csak a következő szezonban fog, de az is lehet, hogy még később.

A kereskedelemben kapható népszerű magkeverékek:

Mező virágmagkeverék vadvirágokból

Méhlegelő virágmagkeverék

Ehető vadvirágok – virágmagkeverék.

A virágzó rét gondozása

Öntözés:

A vadvirágos réteket nem szabad öntözni, mivel a növényeknek az adott élőhelyen meglévő körülmények között kell életben maradniuk. A gyakori öntözés segíti a gyorsan növekvő, nem kívánt gyomnövények megjelenését, amelyek elnyomhatják a vadvirágokat.

Kaszálás:

A réteket rendszeresen kell kaszálni, egyébként idővel a fű fog dominálni a területen. A változatos vadvirágok eltűnnek, mivel a növényeknek nem jut majd kellő fény és közvetlen talaj a növekedéshez és a fiatal növények csírázásához. A kaszálás során a levágott füvet el kell távolítani a területről. A talajban levő repedések így a felszínre kerülnek. Ha a levágott füvet nem távolítjuk el (pl. mulcsozásnál), az otthagyott nyesedék elnyomja a vadvirágokat, és a rét füves lesz. A kaszálást 10 cm-es magasságban érdemes elvégezni, de semmiképpen ne menjünk 8 cm alá, nehogy a rozettákat is lekaszáljuk, melyek gyakran már az előző évben kifejlődnek. Nálunk az egyszeri kaszálás általában elegendő. A kaszálást érdemes június vége előtt elvégezni, de az is jó megoldás lehet, ha a kaszálást szakaszosan végezzük. Ehhez a területet osszuk két részre: az egyik területet június végén/július elején, míg a második területet csak augusztus elején kaszáljuk le. A területek kaszálásának sorrendjét évente cseréljük, hogy a később virágzó fajok is tudjanak magot hullatni, mert ezek fontos táplálékforrásként megmaradnak a rovaroknak.

Kép és szöveg: Farsang István

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …