A tarackbúzát ne ásóval

Miközben a nagyüzemi termesztésben már megoldott az egyik legagresszívabb évelő gyomfaj, a tarackbúza elleni vegyszeres védekezés, a háztáji kertekben inkább a vegyszermentes védekezési mód ajánlott. Ahol ugyanis ez a gyom megveti a lábát, csak folyamatos, főleg kézi munkával végzett irtással lehet felvenni ellene a harcot. A sikeres védekezéshez tudni kell, hogy a talajon sarjcsomókban megjelenő tarackbúza rendkívül ellenálló, szárazságtűrő. Szárazságtűrését mélyre hatoló gyökereinek köszönheti. Bár sekélyen gyökerezik, de víz után kutatva akár fél méter mélyre is lehatolhatnak a gyökerei. Egy tő több ezer utódot is létrehozhat maga körül, több tízméteres szár és gyökérrendszert növesztve. Ha egyszer megjelenik, mindent elborít, ha nem vesszük fel vele a harcot. A növény magassága általában 30-90 cm, de nagyon gazdag talajon és jó körülmények között akár 150 cm magasra is megnőhet! A tarackbúza kalászai júniusra fejlődnek ki. Toklászos szemtermése kihullik a kalászból, de magról szaporodása elhanyagolható vegetatív terjedése mellett. A magvak több év múlva csíráznak ki.

A legjobb módja annak, hogy eltávolítsuk a tarackbúzát, a kézi munka. A tarackbúza gyökerei szükség esetén mélyre is lehatolnak a talajba, ezért lehetőleg az egész növényt el kell távolítani a gyökereivel együtt. Legjobb a talajt kb. 30-40 cm mélyen felásni, de erre a célra ne ásót, hanem ásóvillát kell használni, amely nem elvágja a tarackokat, hanem a villa ágaival kiemeli a tarackkal együtt a növényt. Ezután a kiforgatott rögöket át kell vizsgálni, és az összes növényi maradványt el kell távolítani. z nagyon fontos, mert bármilyen kis gyökérdarab marad a talajban, új életre kel. Kapálni tilos, ugyanis ezzel csak elszaporítod a gyomot, mivel minden kapával elvágott tarackdarabból új növény fejlődik.

A tarackbúza elleni védekezésben kihasználható, hogy a növény fényigényes, tehát a fénytől való elzárás is segíthet a gyérítésében. A felásást, talajból való kiforgatást követően a mulcsozás is kihasználható az ellene való védekezésben. A megfelelő mulcsréteg elzárja előle a fényt, és visszafogja a növény fejlődését, de eltüntetni nem tudja. Tudni kell, hogy a vastag mulcsrétegen is áttörhet, ezért egyrészt folyton át kell vizsgálni a mulcsozott területet, és a megjelenő gyomokat ki kell szedni, másrészt nem szabad hagyni, hogy a mulcsréteg elvékonyodjon, folyamatosa fel kell tölteni a megfelelő vastagságra, és természetesen rendszeres gyomlálással igyekszünk kordában tartani. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …