A szilvamoly

A szilva gyümölcsének károsításában a szilvamoly jár az élen. De megtalálható még a ringlófélékben, a kajszi- és őszibarackban és az almában is. A lepkéi április közepétől rajzanak. Három nemzedékük van.  S noha a korábban érő szilvafajták általában már július végén – augusztus elején szedhetők, ugyanakkor a gyümölcs veszélyes kártevői ellen még ebben az időszakban is ajánlott védekezni. Erre olyan szereket kell választani, amelyek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje belefér  a várható betakarítás  idejébe. A védekezést elsősorban a szilvamoly rajzásának idejéhez időzítsük, amelyek több hullámban rajzanak, augusztusban esetenként már a harmadik generáció egyedei ellen kell fellépni.

A szilvamoly hernyói ilyenkor már az érőfélben levő gyümölcsöket támadják, károsítják.  Ezt erős mézgafolyás és a gyümölcsök lila foltos elszíneződése jelzi. A hernyók a szilva húsában a mag körül találhatók, a gyümölcs belseje pedig ürülékükkel szennyezett. A megtámadott gyümölcs idő előtt lehull a fáról. A szilvamoly rajzásának előrejelzésére és nyomon követésére a szexferomon csapdák alkalmasak (napjainkban egyes internetes portálokon konkrét időpontokra lebontott permetezési tanácsokat is közzé tesznek). A kezeléseket azért is érdemes elvégezni, mert a szilvamolytól sikeresen megvédett fákon a moníliás fertőzés is kevésbé veszélyezteti a terméseket. A kitinszintézist gátló szerek alkalmazása esetén ügyelni kell arra, hogy a szexferromon csapdák adatai alapján megfelelő időben végezzük a kezelést, mert különben hatástalan lesz.  A vegyszeres kezelések mellett mechanikus módszerekkel is védekezhetünk a monília terjedése ellen,  pl. a szilvamoly által károsított, vagy moníliával fertőzött termések összeszedésével és megsemmisítésével. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …