A sütőtök kedveli a komposztot és a vizet

A sütőtök a tökfélék vagy kabakosok családjába tartozik, az 1500-as években a spanyolok hozták be Európába. A meleg, párás környezetet kedveli. A sütőtökök a  Cucurbita maxima és a Cucurbita moschata fajhoz tartozó rendkívül formagazdag fajták. Gyökérzetük sekély, elágazó, száruk merev ötszögletes. Levelei karéjosak, hajtásuk folyton növő. A kabaktermés nagysága, formája változatos. A sütőtök termése alakra, méretre, héjszínre változatos, fajtától függő.

A tök sok komposztot és vizet kíván. Talajának előkészítését már márciusban el kell kezdeni. Fel kell ásni, és a komposztot is ilyenkor kell bedolgozni. A tökmagokat április végén – május elején vetik el. Helybe vetés helyett ajánlott inkább palántázni. Azt azonban tudni kell, hogy a tök gyökere nagyon érzékeny, sérülékeny. Palántaneveléskor a magokat komposztba vetik.  A nevelőcsészékbe 1-2 db magot, kb. 2 cm mélyre helyeznek el. Az öntözés már ekkor is fontos. Alapos beöntözés után az edényt meleg, napos helyre tesszük. A csírázás 16 fok körüli hőmérsékleten indul meg. Május végén nagyobb edénybe ültessük át a palántákat, de a kiültetéssel még várjunk. A kiültetést azért ajánlatos késleltetni, mert a tök nagyon fagyérzékeny. A termőhelyre való telepítése júniusban a legbiztonságosabb. A tök a laza talajt, napos fekvést kedveli. Ültetéskor a növények számára mélyedést, fészket hozzunk létre, ezt a vetés vagy ültetés után úgy takarjuk, hogy maradjon egy kis mélyedés. Ide gyűlik majd az eső vagy/és öntözővíz. A sütőtöknek nagy a térigénye. Egymástól legalább 1 x 1 méter távolságra érdemes kiültetni. A növény folyamatos öntözést igényel.

A tök gyomosodásra hajlamos. Amíg a növények kicsik, a gyomosodás ellen talajtakarással védekezhetünk. Száraz időben az atkák, nedves időben a levéltetvek károsíthatják. Augusztus közepe után szedjük le a bekötött terméseket, mert ezek csak a tápanyagot vonják el az érőktől, míg belőlük idő hiányában már nem fejlődik leszüretelhető termés.

Szeptemberben a virágokat is tanácsos leszedni, mert így több energia jut a meghagyott termés kinevelésére. A tök virága egyébként olajban sütve kitűnő eledel. A termést még a fagyok beállta előtt érdemes betakarítani, de egyes fajták ízletesebbek lesznek, ha megcsípte őket a dér. A termés beéréséhez kb. száz nap szükséges. Megvédhetjük a sérüléstől, ha az érő termés alá szalma mulcsot terítünk. A betakarítást száraz időben végezzük. Kocsányostól, késsel kell szedni, úgy, hogy az indát a kocsány tövénél levágjuk, és közben ügyelni kell arra, hogy ne nyomjuk meg a külső héjat és a viaszréteget se sértsük meg. Mivel télen fogyasztjuk, fagymentes, száraz és tiszta levegőjű helységben célszerű tárolni, így néhány hónapig eltarthatók. A terméseket lehetőleg ne tegyük hideg alapra, mert a pára kicsapódásától könnyebben rothadnak. Legjobb faládákba vagy kartondobozokban tárolni.

Magyar sütőtök fajták

A legismertebb magyar sütőtökök: a lapított gömb alakú, ezüstszürke héjú, okkersárga húsú nagydobosi, a kúposodó gömb formájú, és szintén ezüstszürke héjú, okkersárga húsú kiszombori és a hosszúkás, naracssárga bélű és húsú óvári sütőtök. Az újabbak közül a körtetöknek is nevezett ‘Orange’ fajta termései átlagosan 2-4 kg-osak, rövid idejű tárolásra és friss fogyasztásra is alkalmasak Termése megnyúlt körte alakú. Húsa rendkívül édes. Héja narancsszínű, húsa sötét narancssárga.

Az utóbbi időben a termés kisebb mérete miatt kedvelt lett a kanadai vagy sonkatök (Cucurbita moschata). Sonkatöknél egy-egy tövön 3-6 sonka vagy palack alakú kabaktermés fejlődik. A termések csupán 1-2 kilósak, tehát jóval kisebbek, mint a hagyományos sütőtök. Külső héja világos barnásszürke árnyalatú, de előfordulnak barnáspiros termések is. A termésen belül a kissé vékonyabb befűződés és az inda között nincsenek magok, ez a rész csak húsból áll. Magok csupán az alsó, erősebben kiszélesedő részében, egy szűk üregben találhatók.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …