A cirok termesztése

A cirok szemes, vagy szálastakarmányként , illetve szilázsként, valamint biogáz üzemek alapanyagaként is termeszthető.

A szemes ciroknak fejlődése kezdetén – a járulékos gyökérzet kifejlődéséig – lassú a növekedése. Csak később válik gyors fejlődésű, szárazságtűrő növénnyé, mélyreható bojtos gyökérzetének köszönhetően, amely a talajt dúsan behálózza. Éghajlati igényét tekintve a cirok hazai termőhelyei az ország déli, melegebb vidékei, ahol a magas hőigényű növények jól érzik magukat. A csapadékra nem olyan igényes, mint a hőre, 4-500 mm éves mennyiség már elegendő, ugyanakkor az öntözővizet is jól hasznosítja. Talajigényét tekintve jó eredménnyel termeszthető minden talajtípuson, de a túl kötött, hideg vagy futóhomok talajokat nem kedveli. A vetésváltásba jól beilleszthető, az előveteményre nem igényes, de kerülni kell a nagy vízigényű kultúrákat. Nagy előnye, hogy a kukoricabogár (Diabrotica) nem károsítja.

Tápanyag igénye, az őszi és tavaszi kijuttatás után hasonló a kukoricáéhoz. Szintén egyező a talajelőkészítés is. Vetésidejének megválasztásánál a csírázási hőmérséklet a fő szempont, hiszen legalább 13-14 C°-ot igényel. Másodvetésre legkésőbb június eleje alkalmas. Ekkor a korai hibrideket kell előnyben részesíteni. Szemenkénti vetőgéppel végzett vetése során 70-76 cm-es sortávval, 3-6 cm-es mélységben, a talajtól és a hibridtől függően 250-420 ezer csírát kell vetni hektáronként. A szemescirkot teljes érésben kell betakarítani, 16-18 %-os szemnedvessé tartalomnál, azonnal szárításra kell vinni, mert gyorsan befülled. Abraktakarmányként hasznosítják.

A silócirok hasznosíthatóságát tekintve a silókukoricákkal megegyezően, elsősorban a szarvasmarhák szilázs igényét, illetve a biogáz üzemek alapanyag ellátását szolgálja ki. Szárazságtűrését a silózás kapcsán, mint legnagyobb előnyét kell kiemelni, hiszen mint szemes hasznosítású társai, a silócirok is vethető a szárazabb, gyengébb talajokon. Mindemellett választásával biztosított a szükséges mennyiségű és minőségű takarmány.

A silócirok szilázs készítés céljából vethető önmagában vagy kukoricával együtt is, melynek során követelmény az, hogy a silócirokhoz hasonló tenyészidejű silókukoricát válasszunk. Előnyös a két növény együtt termesztése, ugyanis a kukorica növeli a szilázs energiatartalmát és megtámasztja is a cirkot, így a megdőlést minimalizálja. A silócirok száraz években is biztosan zöld marad; így ennek köszönhetően ad kellő mennyiségű nedvességet, klorofillt, karotinoidokat és vitaminokat a szilázshoz, valamint súlyos aszály esetén a szárazanyag termés a kukoricáénak a kétszerese is lehet.

A silócirkot a szem viaszérésében kell betakarítani, szára lédús, nem vénül le, viaszérésben adja a legnagyobb tömeget. Silóként használják fel a kérődzők takarmányozására. A növényápolás során a hangsúly a kezdeti lassú fejlődés idejében végzett gyomirtáson van, hiszen később a záródott, tömeges állomány gyomelnyomó hatása kiváló. Mivel zöld száron érő növényről van szó, a betakarítás a szemek 30%-os nedvességtartalmánál már kezdhető, de ideális a 25%-os érték elérése után kezdődő időpont.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …