Megjelent a Jó Gazda novemberi száma

A háztáji kertekben a télre való előkészületek összefoglalója mellett a Jó Gazda novemberi száma részletesen is foglalkozik a cikória hajtatásával és a rebarbara tőosztással való szaporításával, egyúttal ráirányítja a figyelmet a kerti talajok kémhatásának megállapítására, amely a tápanyagok felvételének egyik fontos feltétele. A zöldségtermesztők ezen kívül a kelbimbó jótékony hatásairól is tájékoztatást kapnak, egyúttal megismerkedhetnek egy új, a paradicsomban károsító kártevő, a paradicsommoly jellemzőivel és az ellene való védekezés lehetőségeivel. Bemutat egy zöldségtermesztő családi gazdaságot, amely kifejezetten a saját termékeire összpontosítva közvetlenül a termőhelyen frissen értékesíti a zöldségféléket.

A gyümölcstermesztők számára összefoglalja a lap a homoktövis, a josta és további gyümölcscserjék ültetésének legfontosabb feltételeit. Számba veszi a háztáji kertbe ültethető fák alanyait. Figyelmeztet a lombhullás utáni permetezés fontosságára, és bemutat egy érdekes megoldást a szőlő madarakkal szembeni védelmére. Ismerteti a szelídgesztenye telepítési feltételeit, és összefoglalja a szőlő tárolásával kapcsolatos információkat.

A növényvédelmi rovat az idei gyümölcstermesztési szezon tapasztalatait foglalja össze az egyes gyümölcsfákat károsító legfontosabb kártevők ismertetésével. A biológiai védekezés hívei a szőlő feketerothadásának tüneteivel és az ellene való környezetkímélő szermaradvány-mentes  védekezés lehetőségeivel ismerkedhetnek.

A lap szántóföldi rovatában ebben a hónapban a kukorica játssza a főszerepet. Képes riportban számol be a hazai fajtakínálatot részletesen bemutató kukoricatermesztési szaknapokról, a kukorica mellett foglalkozik szójafajták és -hibridek kínálatával is.

A virágkedvelők a jácinttal és rokonaival , valamint a díszzöldségek közül a díszkáposzták termesztésével és az évelők megújításával ismerkedhetnek, az állattartók a nyulak téli ellátásához kapnak tanácsokat.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …