A sütőtök jól trágyázott talajt igényel

Melegigényes növény, ezért az elvetett magjai csak 12 °C fölötti hőmérsékleten kezdenek el csírázni. Szinte mindenütt megterem, de nem szereti a hideg, vízállásos, erősen savanyú földet. Sok tápanyagra van szüksége, ezért a kiskertben a legalkalmasabb hely számára a komposzthalom.

Vízigénye meglehetősen nagy, egy kilogramm szárazanyag előállításához akár 800 litert is felhasznál. Ezt terjedelmes, hosszú gyökérzete biztosítja, amely alaposan behálózza a rendelkezésére álló termő-területet. Kedvező helyen a sütőtök termése a 6-8 kg-ot is eléri.

A sütőtök több méteres, hengeres szárain hatalmas, márványozott levelek találhatók. Sárga, tölcséres virágai többnyire egyivarúak, tehát vagy csak porzó vagy csak bibe van bennük. A termése hosszúkás, gömb alakú, a húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, általában 4-5 cm vastagságú. A magja fehér vagy szürke, a csíraképességét 6-8 évig megőrzi.

Valamennyi fajta jól trágyázott talajt igényel, ennek érdekében a földbe érett trágyát, vagy komposztot kell bedolgozni. A sütőtököt általában helybe vetik, de a palántákat előnevelni is lehet. A palántákat a májusi fagyosszentek után ültessük ki a szabadföldbe, fészekbe: 40 cm-es körben kiemeljük a talajt, és az így keletkezett gödörbe 5 kg-nyi érett istállótrágyát, komposztot, vagy műtrágyát teszünk. Fészkenként 5-6 db magot, általában 5-8 cm mélyre. Ha palántát ültetünk, 3-4 elegendő egy fészekbe. A magról kelés után a palántákat ritkítsuk ki, úgy, hogy a fészekben két növény maradjon. A növények hosszú indákat növesztenek, ezért igen nagy helyet igényelnek. Az ajánlott vetési valamint ültetési sor és tőtávolság 1–2 méter. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …