A sütőtök jól trágyázott talajt igényel

Melegigényes növény, ezért az elvetett magjai csak 12 °C fölötti hőmérsékleten kezdenek el csírázni. Szinte mindenütt megterem, de nem szereti a hideg, vízállásos, erősen savanyú földet. Sok tápanyagra van szüksége, ezért a kiskertben a legalkalmasabb hely számára a komposzthalom.

Vízigénye meglehetősen nagy, egy kilogramm szárazanyag előállításához akár 800 litert is felhasznál. Ezt terjedelmes, hosszú gyökérzete biztosítja, amely alaposan behálózza a rendelkezésére álló termő-területet. Kedvező helyen a sütőtök termése a 6-8 kg-ot is eléri.

A sütőtök több méteres, hengeres szárain hatalmas, márványozott levelek találhatók. Sárga, tölcséres virágai többnyire egyivarúak, tehát vagy csak porzó vagy csak bibe van bennük. A termése hosszúkás, gömb alakú, a húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, általában 4-5 cm vastagságú. A magja fehér vagy szürke, a csíraképességét 6-8 évig megőrzi.

Valamennyi fajta jól trágyázott talajt igényel, ennek érdekében a földbe érett trágyát, vagy komposztot kell bedolgozni. A sütőtököt általában helybe vetik, de a palántákat előnevelni is lehet. A palántákat a májusi fagyosszentek után ültessük ki a szabadföldbe, fészekbe: 40 cm-es körben kiemeljük a talajt, és az így keletkezett gödörbe 5 kg-nyi érett istállótrágyát, komposztot, vagy műtrágyát teszünk. Fészkenként 5-6 db magot, általában 5-8 cm mélyre. Ha palántát ültetünk, 3-4 elegendő egy fészekbe. A magról kelés után a palántákat ritkítsuk ki, úgy, hogy a fészekben két növény maradjon. A növények hosszú indákat növesztenek, ezért igen nagy helyet igényelnek. Az ajánlott vetési valamint ültetési sor és tőtávolság 1–2 méter. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …