Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a növények intenzív fejlődéi időszakában a gazdálkodók egyik legfontosabb teendője a kikelt állományok rendszeres gondozása, kezelése, beleértve a tápanyagpótlást, a növényvédelmet és az öntözést is. A Jó Gazda e havi száma a zöldségtermesztők számára készült összeállításban az időszerű tennivalók mellett bemutatja a leveles kel termesztéséhez szükséges feltételeket, tanácsokat ad az uborka különböző betegségei elleni védekezéshez. Az olvasók megismerkedhetnek a csalánlé készítésének titkaival, a másodvetésre ajánlott zöldségfélékkel és a tápanyagfelvétel valamint a talajok kémhatása közötti összefüggésekkel. A nyári termesztési időszak egyik fontos eleme az öntözés is, ebben a témában a lap az egyes zöldségfélék csapadékpótlásához ajánlott mennyiségeket veszi számba, egyúttal konkrét útmutatót ad az egyes vízadagok nagyságának kiszámításához is.

A gyümölcstermesztők a havi teendők összefoglalója mellett összeállítást olvashatnak a szőlő kötözéséről és hajtásválogatásának fontosságáról valamint a nyári dugványozásról. Bemutatja a lap a fekete ribizli rendszeres termesztéséhez szükséges feltételeket, számba veszi a szőlő vízigényét, tanácsot ad a letermett szamóca kezeléséhez és bemutatja a szőlő függönyművelésének típusait.

A növényvédelmi rovat a szőlő feketerothadása elleni biológiai védekezés elemeit ismerteti, a hagyományos kerti növényvédelem havi tennivalóit is összefoglalja a lap szakírója.

A szántóföldi növénytermesztési rovat összefoglalót közöl a kukorica tápanyagpótlásának kevésbé hangoztatott szempontjait, ismerteti a repce és a hüvelyesek becőragasztásának fontosságát és az erre alkalmazható készítményeket. Folytatódik az olajrepce nemesítésében tapasztalt új tendenciákat ismertető cikksorozat, egyúttal új magyar repcehibridek is bemutatásra kerülnek.

A dísznövények és virágtermesztők a júniusban vethető évelőkről, a díszcsalán gondozásáról és a fehér akác gyógyhatásairól olvashatnak. Az állattartók a román kopasznyakú galambbal, a méhészkedők pedig az akác utáni atkagyérítéssel ismerkedhetnek.

(sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …