Három zöldség, amit cserépben is lehet nevelni

Ha nincsen kertünk, akkor sem kell lemondani a saját termesztésű zöldségekről. Mutatunk hármat, ami az erkélyen egy cserépben vagy az ablakban egy balkonládában is jól érzi magát.

Még mielőtt belevágnánk a kertészkedésbe, nem árt tudni, hogy a cserépben, edényben nevelt növények mivel kis helyen élnek, ezért érzékenyebbek a kertben nevelt társaiknál, ezért rendszeresen öntözni, alkalmanként tápoldatozni kell őket, hogy bőséges termést hozzanak.

Nagyobb hozammal számolhatunk, ha olyan magot választunk, amit kifejezetten edényben való tartáshoz nemesítettek ki. Az ilyen magok tasakján általában szerepel a mini, a törpe vagy a kompakt kifejezés. A hagyományos fajtákhoz képest sűrűbben ültethetőek, és zsenge korukban érdemes őket szüretelni.

Milyen cserepet válasszunk?

Olyat, amelynek az alján van lyuk, hogy a felesleges víz távozni tudjon. Ez most elég egyszerűen hangzik, de ma már számos olyan edény van, amelynek nincsen. Ha véletlen ilyet vettünk, akkor sincsen semmi gond, feltétlen fúrjuk ki az alját. Ha ezt elmulasztjuk, akkor könnyedén megállhat benne a víz, ami a növények rohadásához vezethet. Ha ez megvan, akkor már csak vetni vagy ültetni kell. Íme három, cserépben is termeszthető zöldség:

Lóbab

A lóbab kisebb fajtáit is lehet cserépben nevelni. A termést zöldbabként vagy beérve fejtett babként is szüretelhetjük. Hat-nyolc szemet ültessünk egy legalább 45 centis cserépbe. A levéltetvek távol tartása érdekében csípjük ki a hajtáscsúcsokat.

Levélsaláták

A levélsaláták (például a rukkola) a legkisebb balkonládában is jól érzik magukat. Már tíz centi föld is elég nekik, ezért ablakban is tarthatóak. Érdemes ilyenkor egy kis kavicsot vagy mulcsot szórni a föld tetejére, hogy jobban bennmaradjon a nedvesség. Ha keverjük a különböző színű, textúrájú fajtákat, akkor nemcsak zöldséget termelünk, hanem igazán különleges látványt érhetünk el.

Csili

Színes, mutatós cserépben is nagyon könnyen termeszthető zöldség. Rengeteg fajtája létezik. Az íze és a csípősség alapján mindenki kiválaszthatja a számára ideálisat. Tegyünk három tövet egy edénybe. Középen karózzuk ki, majd öntözzük rendszeresen. (tk)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …