A sárgarépa jól tűri a hideget

Az egyik legelterjedtebb zöldségfajta, üzemi feltételek között és a háztáji kertekben is sikeresen termeszthető. A sárgarépa csírázása fagypont felett megindul {2–4 °C), ezért a ketekben az ún. télalávetéssel is megpróbálkozhatunk. A hideget, kisebb fagyot károsodás nélkül elviseli. Viszont a nagyobb meleg (23–26 °C feletti hőmérséklet) ugyan a lombozat növekedését fokozza, de a gyökérképződést korlátozza. Az árnyékos, félárnyékos helyet elviseli, ezért gyakran szőlősorok közé, de még gyümölcsfák alá is vetik.

Vízigénye közepes, csapadékos esztendőben öntözés nélkül is termeszthető. Száraz, kötött talajon elágazó terméseket fejleszt. Kevésbé humuszos, sokkal inkább mélyrétegű talajt igényel. A talaj cserepesedése a kelési százalékot csökkenti. Jelentős mennyiségű nitrogént, a tárolási répák pedig sok káliumot igényelnek.

Az üzemi termesztésben általában 30–40 cm-es sortávolságra, vagy az ún., ikersoros elrendezésben vetik. A vetőmagot 3-4 cm tőtávolságra helyezzük el a soron belül. Ismert az ún. dombágyásos termesztés is, amikor nem a sík talajra, hanem 30 cm magas és alul megközelítőleg 30–40 cm széles bakhátak tetejére vetik a magot, Ez a művelés elsősorban ott javasolt, ahol kötött és sekélyrétegű a talaj. A csírázás 2–3 hetet is igénybe vesz.

A vetést, illetve a kelést követő legfontosabb ápolási munka a tőszám beállítása. A répatest nagyságától függően ez folyóméterenként 25-33 növényt jelent. Vetéskor valamivel mindig több magot szórjunk el. A kelésnél látjuk, ahol sűrűbb az állomány, ott kézzel a kívánt távolságra ritkítjuk. Rendszeres kapálást és gyomlálást igényel. A tenyészidő folyamán a rövid tenyészidejűeket egy alkalommal, a hosszabb tenyészidejű fajtákat a talaj tápanyag-ellátottságától függően 2–3 alkalommal 2-3 dkg/m2 műtrágyával szórjuk meg. A fejtrágyázást mindig alapos beöntözés kövesse. A korai fajták esetében nem, a hosszú tenyészidejűeknél tanácsos az öntözés. A talaj kötöttségétől (illetve a természetes csapadéktól) függően 2-3 hetenként öntözzünk. Óvakodjuk – különösen a csírázáskor – az erős vízsugárral történő öntözéstől, mert az apró magvakat, a gyenge növényeket könnyen kiverhetjük vele.   Akik hajtatni szeretnék fűtetlen fólia alá január – február folyamán vetik el 30 cm-es sortávolságra. Erre a célra rövid tenyészidejű, kis testű répák az alkalmasak. Felszedése április-május válik lehetségessé.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …