Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

Az időszerű kerti tennivalók keretében a Jó Gazda márciusi számában többek között a hónapos retek, a kerti zsázsa és a nagy szemű lóbab termesztési feltételeivel ismerkedhetnek a lap olvasói, egyúttal tanácsot kapnak ahhoz is, hogy hogyan gyorsítható meg a sárgarépa kelése. A szódabikarbóna kerti felhasználásának lehetőségeit is számba veszi a lap a növényvédő szerként való hasznosítástól kezdve a paradicsom termésének édesítéséig. Egyúttal a napjainkban egyre több kertben, udvarban népszerűvé váló pázsit telepítésének és karbantartásának részleteit is összefoglalja.

A gyümölcstermesztők az ebben a hónapban esedékes tennivalók mellett a cseresznye- és a meggyfák tavaszi kezelésének titkairól és a legelterjedtebb károsítóik elleni védekezésről olvashatnak ismertetőt. A lap szakírója részletesen bemutatja a sárgabarack fitoplazmás betegségének tüneteit és az ellene való védekezést valamint a permetkeveréssel kapcsolatos alapvető tudnivalókat is. Folytatódik a metszésről szóló sorozat, amely a gyümölcsfák koronaalakító és termésszabályozó metszésének ismereteit foglalja össze.

A kerti növényvédelmi rovat a márciusban esedékes kezelésekhez ad részletes tanácsokat. A biológiai növényvédelem iránt érdeklődők a moníliás fertőzések ellen bevethető környezetkímélő készítményekről olvashatnak összefoglalót, amelyek felhasználása szermaradványok nélküli termést biztosít.

A szántóföldi növénytermesztési rovatban beszámolókat olvashatnak az év eleji szakmai rendezvényekről, amelyeken többek között az idei termelési szezonra kínált növényvédelmi készítményekkel, vetőmagokkal és technológiai újdonságokkal is megismerkedhettek az érdeklődők. Részletes ismertetők keretében szóba kerül a mobilis talajminta vizsgáló berendezés, ennek működése, a talajok pH értékének szerepe a tápanyag-szolgáltató képességben és a meszezés ebbéli befolyásolásának jelentősége is. Ezen kívül a tavaszi vetések sikerességében fontos szerepet játszó talajfertőtlenítő készítményeket és strarter-műtrágyákat is bemutat a lap.

A virágkedvelők a dáliákról, a muskátli metszéséről valamint a fahéj növényvédelmi funkcióiról, valamint az ismert mezei növények gyógyhatásairól olvashatnak összefoglalót. Az állattartók a pulykák neveléséről, az otthoni keltetésről és a rövidcsőrű galambok kiállításáról kapnak tájékoztatót.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …