A pénznek nincs szaga

Első olvasatra kissé hihetetlennek tűnt az mmg honlapján megjelent hír, miszerint egy angol farmer a Brexit és a koronavírus okozta nehéz helyzetben megoldást keresett a vállalkozása stabilizálására, s  így jutott el a kriptovaluta bányászathoz, aminek első állomása a farmján keletkezett tehéntrágya volt. A gazdálkodó egy walesi hegyvidéki településen marha- és juhfarmot üzemeltet, ahol egy anaerob, azaz oxigénmentes, zárt rendszerű trágyafeldolgozó emésztőt hozott létre, amelyet a farm tehéntrágyájával „táplálnak”. A keletkezett gázból  a gázturbinák elektromos áramot termelnek. Az emésztő által termelt energia kétharmadát egy hagyományos lakókocsiparkban használja fel, a maradék villamos energiát azonban kriptovaluták bányászatára szolgáló speciális számítógépek működtetésére fordítja. Ezek a nagyjából bőröndnyi méretű számítógép-bányászgépek bonyolult számításokat végeznek, cserébe pedig új kriptopénz a jutalom. Amikor valamilyen kriptopénz virtuális előállítására sor kerül, ahhoz a számítógépeknek rengeteg elektromos áramra van szüksége, és aki ehhez ezt az energia-mennyiséget biztosítja, az lényegében fizetést kap érte.

S miközben az új virtuális pénzeszközök (Bitcoin, Ethereum, NEO) az utóbbi években rohamos fejlődésen és bukáson mentek keresztül, nem meglepő, hogy ezeket már nem csak ügyeskedő bankárok és részvényguruk adják-veszik, hanem egyre több egyszerű vidéki gazdálkodó is komoly befektetéseket eszközöl az ilyen számítógépes berendezésekbe. Persze a befektetés nem olcsó mulatság, az említett walesi farmer pl. 18 ezer fontot fektetett be ebbe a vállalkozásba. Sajnos, nálunk egyelőre ezt a tevékenységet nem csak a pénzpiaci ismereteink korlátai, hanem az állatállomány, s benne a szarvasmarhák számának radikális és folyamatos csökkenése is behatárolják. Bár erről sokat tudnának mesélni az elhíresült „marhatartók”, akik ugyancsak leleményes formát működtettek az ágazati pénzek folytonos csordogálására, s ehhez még trágyabűzt sem kellett szagolniuk.

Mindenesetre akármilyen illatos, vagy bűzös folyamatokon is mentek keresztül ezek az ágazati források, a végeredmény eddig azt mutatja, hogy a pénznek nincsen szaga…

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …