A paradicsom zöldmunkái

A paradicsomban végzett zöldmunkák közül a kacsolás, fattyazás fogalma a levélhónaljakból nyíló oldalhajtások eltávolítását jelenti. A hajtatott paradicsom esetében csak a főszáron van termés, így az oldalhajtásokra nincs szükség, mivel csak az állomány túlzott besűrűsödését okozzák, ami a termés elaprózódásához vezet.

A fattyazást lehetőleg a reggeli órákban végezzük, mivel ilyenkor az oldalhajtások még könnyen kitörnek, kisebb sebet hagynak maguk után. Az állományban lehetőleg hetente egyszer érdemes elvégezni ezt a műveletet. Így elkerülhetjük a túl nagy oldalhajtások kialakulását, amelyek kitörése már nagy sebet hagy maga után. Ügyelni kell a fokozottabb fertőzésveszélyre, hiszen a nyitott sebeken könnyebben támadnak a károkozók. Ha a paradicsom szára valamilyen okból megsérül, netán letörik, a főszár helyett az oldalhajtást meghagyva nevelhetjük tovább a növényt.

A paradicsomban végzett zöldmunkák között fontos szerepe van a levelezésnek, vagyis a száron növő levelek eltávolításának. A termesztők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy vagy túl sok levelet távolítanak el, vagy egyáltalán nem ritkítják meg a növény levélállományát. Tudni kell, hogy ha nem végezzük el ezt a műveletet, a növényeket csak feleslegesen leterheljük. Az alsó levelek többnyire már árnyékban vannak, így nehezebb a fotoszintézisük. Ugyanakkor jelentős mennyiségű energiát és tápanyagot követelnek maguknak, ami a termésképzésben hiányzik. A betegségektől, kártevőktől való megvédésük is jelentős költségtétel.

Viszont ha túl sok levelet távolítunk el, akkor túlságosan is lecsökken az aktív levélfelület is, ami terméskieséshez, stresszhez, a termés ízének romlásához vezet. Az első leveleket már a kiültetés után leszedhetjük, főleg azokat, amelyek sárosak,  vagy az ültetés során megsérültek. A determinált ún. törpefajtákról több levelet már nem is kell letörni. A folytonnövő és feldeterminált fajtáknál az alsó levelek rendszeres eltávolítását akkor ajánlott megkezdeni, amikor a növények magassága meghaladja az 1m-t. Arra mindig ügyelni kell, hogy maradjon legalább egy kb. 0,8–1 m-nyi érintetlen lombfelület, ami kb. 8-10 levelet jelent. A levelezést szintén a reggeli órákban ajánlott elvégezni. Általában 1–2 levelet törünk le a szárról. Ezt a műveletet úgy kell időzíteni, hogy az érés kezdetére utolérjük a legalsó fürtöt. Pontosabban mindig a legalsó érésben lévő fürt fölötti egy levelet még le kell törni, így az több fényt kap, s a szedést is megkönnyíti. Az azonban továbbra is nagyon fontos, hogy a száron legalább 80–100 cm-es érintetlen lombfelület maradjon. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …