A paprika őszi betegségei

Az őszi időszakban már a folyamatosan változó időjárási viszonyok között kell biztosítanunk a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Száraz, egyenletesen meleg nappalok és éjszakák, sok napfény mellett a gyakran változó, hol hideg, hol meleg, páradús levegő, borús, esős idő váltja egymást. A szabadföldön és a fedett termesztőberendezésekben levő növényállományokat elsősorban a gombás és a bakteriális fertőzésektől kell védenünk., Ha meg tudjuk óvni őket, még az első fagyokig teremhetnek.

Ne várjuk meg, hogy a levelek foltosodása, majd száradása a csúcsi részekig eljusson. A tövek körül elszáradt leveleket szedjük össze, és égessük el. Vigyázzunk arra is, hogy az esetleges fertőzést ne éppen mi vigyük át az egyik tőről a másikra. A gombás fertőzések ellen legjobbak réztartalmú szerek. Ezeknek általában rövid az egészségügyi várakozási idejük. Ha súlyosabb a fertőzés, akkor felszívódó készítményekkel, vagy szerves hatóanyagokat tartalmazó szerekkel permetezzünk.

A paprikát a baktériumos levélfoltosság is károsíthatja. Itt is réztartalmú szerekkel védekezhetünk. Ha az időjárás kedvezőtlen hatásaitól meg tudjuk óvni a paradicsomot és a paprikát, még jó termést szüretelhetünk. A hidegebb idő beálltával a paprika fölé fóliaalagutat is húzhatunk. Ezzel védeni tudjuk a rajtuk lévő terméseket akár az első fagyokig.

Az ősz folyamán a paprikán és a paradicsomon gyakran jelentkező fejlődési rendellenesség a hajtásvég-sárgulás.  Általában nem okoz komolyabb terméskiesést. Kialakulásának megelőzéséhez tudni kell, hogy júliusban-augusztusban általában rendszeresen nagy adagú öntözéssel elégítjük ki egy-egy paprika vagy paradicsom vízigényét, amely képes naponta 2-3 liter vizet is elpárologtatni. Augusztus végén, szeptemberben azonban már jelentősen csökken a napfény ereje, rövidülnek a nappalok, és egyre hűvösebbek az éjszakák, vagyis egyre kevesebbet párologtat a paprika és a paradicsom. Emiatt gyengébb a növekedés, s ezért fokozzuk a fejtrágyázást, növeljük a vízadagot. Sajnos, ez a megoldás hoz gyógyírt a gondunkra. A megoldást éppen ellenkezőleg, a víz és a tápanyag ideiglenes csökkentésében és a talajlazításban kell keresni.

Ha több vizet és tápanyagot adunk, és a megváltozott körülményeket nem érzékeljük, a sok víz gyorsan túlöntözéshez vezet, hatására a paprika és a paradicsom hajtásai, fiatal levelei kisárgulnak, jellegzetes tápanyaghiányt, többnyire a vashiányra emlékeztető klorózist mutatnak. Ha erre valamilyen vastartalmú lombtrágyával kezdjük kezelni a növényeket, többnyire nem sikerül megfordítani a folyamatot.

A jelenség oka a túlöntözésből adódó levegőtlen talaj miatt alakul ki, amelyből néhány tápelemet (vas, mangán, cink) nem tud a növény hasznosítani. Lombtrágyázás helyett az öntözés azonnali megszüntetését javasoljuk, intenzív napközi szellőztetést, és ami a legfontosabb, alapos talajlazítást, talajlevegőztetést úgy, hogy a gyökereket ne sértsük meg. A kezelés hatására gyorsan, 2-3 nap után elkezdenek visszazöldülni a hajtások. (sz-agrinfo)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …