A nyári serkentés

Július az az általános ellenőrzés, a nyári legeltetés és a serkentés hónapja, amikor a családokat már az őszre készítjük elő, de még kihasználjuk a fejlődést segítő hordási lehetőségeket is. Ha júliusban hordás nélküli időszak áll be, az anyákat már serkenteni kell, hogy megtartsuk a családok népességét, mivel hamarosan a jövő évi hozamot biztosító fiatal méhek nevelése lesz a legfőbb feladat, és megfelelő tömeget csak jó erőben lévő család képes nevelni.

A méhek számára az év átlépett a zenitjén és a rajok elkezdenek lassan felkészülni a télre. Még sok a méh, de kevesebb a hordás. A hónap közepi utolsó pörgetés után azonnal el kell kezdeni az etetést annak biztosítása érdekében, hogy a méhek fenntartsák a fiasítást, és ne lépjen fel a rablás veszélye. A táplálék felhasználása nagyjából 14 napig tart. A méhtakarmány elfoglalja a méheket, eltereli őket a nyári méhek elzavarásától, melyekre egyébként már nincs szükség. Azáltal, hogy hasznosítják a méhtakarmányt, virágporgyűjtésre ösztönöznek és vizet hordanak, hozzájárulnak a raj egészségének megóvásához és ez kíméli a raj jövője szempontjából oly fontos áttelelő méheket.

A kaptárakat igyekezzünk árnyékban elhelyezni. Ha túlhevülnek a fészkek, a méhek a begyűjtött nektár nagy részét hűtésre, a szellőztetés munkájánál élik fel. Ha semmi más mód nincs, a jól takart fészek fölött a tűző napon emeljük meg kissé a kaptártetőt, hogy a levegő mozogjon alatta, s ne hevüljön túl a fészek. A kánikulát gyakran váltja fel az átmenetileg hideg idő. A melegben kiterjedt fiasítás érzékeny a változásokra, ezért indokolt a mérsékelt takarás. A friss levegőt úgysem itt kapja a család, a felesleges hőt sem itt adja le, ezért a takaró nem árthat a melegben. Gondoskodjunk a kijárók helyéről és mértékéről. Lehetőleg középen nyissuk meg a rést. Nagysága inkább a szellőzési igényhez, mint a nagy hordáshoz igazodjék, amire már nem számíthatunk. Rendezzük a családokat a hó első napjaiban.

Végezzünk egy alapos felmérést július közepén. Tegyük rendbe a fészket, mint amikor vándorolni készülünk. Néhány nagyobb adag, 1:1 arányú szörppel biztosítsuk az alapkészletet, majd másnaponként serkentsük a családokat az esti órákban. A rendszeres etetésre petézésre lendülnek a serény méhek. Fontos, hogy ne csepegtessük el a rablásra, kutatásra csábító szörpöt. A júliusban megkezdett etetést augusztus végéig folytathatjuk. Fejlett, egészséges családokat nyerünk, amelyek már nem koptatják szervezetüket a téli eleség átalakításával, begyűjtésével és jól állják az atkairtást is.

Aki csak hétvégeken tud a méhek között tevékenykedni, és nem ér rá hét közben etetni, megpróbálkozhat a kristálycukros etetéssel. A családok alapkészletének pótlása után minden hétvégén töltsünk be 1 kg-nyi kristálycukrot a tálcaetetőbe, vagy a keretek tetejére borított kátránypapírra – megemelt rostakeret alatt. Az első adagot kissé locsoljuk meg vízzel, esetleg némi mézzel, hogy rákapjanak a méhek. A kaptárak jól zárjanak, az itató állandóan működjön, mert az oldáshoz és a gyarapodó fiasításhoz családonként legalább 1 liter víz szükséges naponta. A kristálycukrot nem szabad túl vizezni. Porcukrot magas keményítőtartalma miatt ne adagoljunk. Oldatban sem jó, csak tavasszal. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon el a kristálycukor heti pótlása, utántöltése, mert az új, rég várt adagnak mohón nekiállnak, sokat leszórnak belőle. Tudatosítani kell azonban, hogy ez az etetési forma kényszerű. Augusztus közepétől nem alkalmazható károsodás nélkül. Mind a szörp, mind a szilárdcukor-etetésnél ügyeljünk, elhordta-e a család időre az eleséget. Ha maradék van, ne töltsünk rá újabb adagot, hanem bontsunk kaptárt, orvosoljuk a bajt. A szörpös ráöntésnél megsavanyodik a lé, és hasmenés törhet ki a családnál. Gyakran fennakad az úszó, a méhek ebben a helyzetben lekötik propolisszal. Azután százával fulladnak a szörpbe. Lehetőleg friss, fehér lécecskéket alkalmazzunk úszónak a keretetetőbe, amit beöntéskor egy pillantással ellenőrizni tudunk, feljön-e a lé tetejére, vagy sem. Mind a megsavanyodott maradékot, mind a méhhulladékot takarítsuk ki, mossuk át gondosan az edényeinket. Szárított állapotban adjuk vissza.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …