A naposlibák fogadása

A kikelt napos libát megfelelően előkészített, kimeszelt, fertőtlenített, bealmozott, felfűtött előnevelőben fogadjuk. Csak egészséges, életerős napos libákat vegyünk át. Ezek általában 100—140 grammos (de minimálisan 80 grammos), nyitott, élénk szemű, fényes pihéjű, zárt köldökű, élénk mozgású állatok. A napos liba egészségi állapotát már a törzsállományokban meg kell alapozni. Bizonyos fertőző betegségek elleni prevenciós (megelőző vakcinázás, antibiotikumos kezelés stb.) programokat be kell tartani.

Az ajánlott fogadási hőmérséklet teremfűtéskor 1—3 napos korban 28—30 °C, 4—7 napos korban 26—28 °C. Kombinált fűtéskor:1—3 napos korban műanya alatt 32—34 °C, teremben 22 °C; 4—7 napos korban műanya alatt 30—32 °C. teremben 20 °C szükséges. Legjobb a kombinált fűtés (műanya+teremfűtés). A megadott hőmérsékleti értékek 1—2 °C-kal változhatnak. A hőmérőket libamagasságban tegyük ki, bár azt, hogy az állatok jól érzik-e magukat, viselkedésükkel is jelzik, hiszen ha fáznak, összebújnak, ha melegük van, akkora fűtéstől távolra pl. a fal mellé húzódnak. A libáknak 3—4 hetes korig nincs önálló hőszabályozó képességük.

A leggyakoribb hiba a fogadáskor, hogy túl magas a teremhőmérséklet (34—38 °C), melyhez ráadásul alacsony relatív páratartalom (ez gyakran mindössze 35—45%) társul. (A magas teremhőmérséklet általában kis páratartalommal jár együtt, ettől kiszárad a naposlibáknál a légutak nyálkahártyája, ami kaput nyit a baktériumok és a vírusok szervezetbe jutásához.) Ajánlott, hogy a megérkezett napos libáknak a csőrét az érkezés után azonnal egyenként nyomja az itatóba  (ha kell többször is), hogy azonnal megtanuljanak inni.

A műanya alatti viselkedés egyértelműen jelzi a kislibák komfortérzetét. Ha az állatok összebújnak, nem elég a meleg; ha a műanya alól kihúzódnak, túl meleg van, ha a papírgyűrű szélén sok liba van, nagy a huzat, ha 3—5 db-os kis csoportokban vannak, akkor jól érzik magukat.

Bár a szakirodalom szerint 1 m2 alapterületre 8—10 napos liba telepíthető, a gyakorlatban ezt csak ritkán tartják be, nemegyszer ennek többszörösét teszik. Ha 1,5—2 hét után lehetőségünk van a terület tágítására, az nem okoz nagyobb bajt. Egyébként az a jó, ha az alapterületet mozgatható kerítésekkel rekeszekre osztjuk, ez nemcsak a zsúfoltság elkerülését szolgálja, hanem megakadályozza a kislibák hirtelen fény, zaj, rágcsáló, vad okozta ijedelme miatti taposását, agyonnyomását. (sz-bőő)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …