A kaliforniai típusú paprika szabadföldön

A kaliforniai típusú paprikafajták szabadföldi termesztésre, tavaszi és őszi hajtatásra egyaránt alkalmasak. A hajtatásra szánt palánták kiültetése fehérbimbós állapotban történik. A növényállomány sűrűsége 3,5–4,5 db/m. Korai kiültetésre 8–10-es cserépbe telepített palánta, későbbi kiültetésre a 7,5×7,5-es vagy 6×6-os tápkockába ültetett palánta is elegendő. Hidegfóliás kiültetés előtt 7–10 napig a palántákat edzeni kell.

Szabadföldi termesztés

A pritaminkápia és a kaliforniai paprikatípusok intenzív szabadföldi termesztése szintén megoldást kínál a termelőknek, mert a hajtatásban nem mindig érdemes túlságosan korán áttérni a fiziológiai érésben lévő bogyók szedésére. Így ugyanis csökken a szedhető mennyiség.

A szabadföldi termesztésnél az egyik legfontosabb munka az ágyáskészítés. A paprikát intenzív módszerrel ajánlott bakháton termeszteni, a bakhát 30cm magas és 90cm széles legyen. A bakhátak közötti távolság 50 cm. Az így elkészített bakhátak közepére kerülnek a csepegtető csövek.

Ezt követi a kialakított bakhátak fóliatakarása, hogy a föld kellően felmelegedjen az ültetés idejére. Legjobb a füstszínű esetleg a lila-vagy zöld színű 40 mikron vastagságú, 2m szélességű talajtakaró fólia, az ágyás szélén földdel rögzítve. A lila vagy zöld színű fólia azért is ajánlott, mert az ilyen színű takarófólia alatt a talaj jobban felmelegszik, mint a fekete alatt, a gyomelnyomó hatása pedig még megfelelő.

Az ültetés időpontját a tavaszi időjárás határozza meg, de ha az ágyásokat fátyolfóliával is takarjuk, már április végén május elején ültethetünk, takarás nélkül inkább várjuk meg a fagyosszentek elmúltát. A korai ültetés azért is célszerű, hogy a paprika a tavaszi, alacsony intenzitású napsugárzás alatt nagyobb lombozatot nevel, amely már kellően terhelhető, a bogyót pedig a forró nyári nap nem perzselheti meg. Nem beszélve arról, hogy a tenyészidő hosszabodásával nő a betakarított termés össztömege.

Az ültetés előtt 1–2 nappal a csepegtetőrendszerrel feltöltik a bakhát talaját indító tápoldattal (NPK – 15: 30: 10). Az előzőleg kilyuggatott fólián keresztül ültető fával az ültetőlyukakat kimélyítik és legfeljebb a sziklevél mélységéig ültetik a palántákat óvatosan tömörítve a földet a gyökérzet mellett. Az ültetés után a palánták tövét gondosan takarjuk, hogy ne száradjon ki a talaj és ne törjenek fel a gyomok.

A palántákat ikersorba 50 x 25 cm-s távolságra ültetjük. A kiültetett palántákat célszerű fátyolfóliával takarni. Vesszőből, drótból, acélhuzalból célszerű bordákat kialakítani az ágyások fölé, és lazán ráteríteni a 2m szélességű fátyolfóliát, a szélein földdel rögzítve. A fóliás takarás a jobb hő- és vízgazdálkodás következtében jelentősen növeli a koraiságot és a termésbiztonságot. Az így ültetett palánták egy hét alatt begyökeresednek és kezdődhet a tápoldatozás.

Az első kötések megjelenéséig öntözésenként 60 kg/ha 2 : 1 : 1 arányú (N : P : K) vegyes műtrágyát használjunk 10 kg/ha kalcium-nitrát kiegészítéssel. A következő szakaszban a termés teljes kifejlődésének idején a fenti arányú összetételt ajánlják 20kg/ha kalcium-nitrát kiegészítéssel. A termés színesedése, érése idején további 20kg/ha kálium-nitrátos kiegészítést kapnak a növények hektáronként. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …