A balkon sztárja, a petúnia

A balkon sztárja egyértelműen a petúnia, és természetesen a muskátli. A kertészetekben már széles választékban kapható petúnia.

A hagyományos petúnia is számtalan színben kapható, telt vagy szimpla virágú változatban, ám az elmúlt évek sztárja a mini futópetúnia, amely piros, sárga, narancssárga, vagy rózsaszínű virágaival meghódította a kertbarátok szívét.

Választhatjuk bármelyik petúniafajtát, látványuk lenyűgöző lesz az erkélyen, vagy a teraszon, hiszen akár egy akasztós virágcserépbe, akár balkonládába, vagy falra akasztható cserépbe ültetjük, egész nyáron át dísze lesz otthonunknak. Bátran ültessük össze más csüngőnövénnyel, pl. futómuskátlival, mézecskével, futólobéliával, játszunk a színekkel és a formákkal.

De mi a titka ennek a bájos, illatos, színes kis virágnak, hogy egész nyáron át élvezhetjük páratlan szépségét? Mint minden csüngőnövénynek, a petúniának is két fontos ápolási igénye van: az öntözés és a tápoldatozás.

Ezeket a növényeket nagyságuk miatt naponta kétszer is kell locsolni, egyszer reggel és egyszer késő délután. Soha ne öntözzük őket a déli, erős napsütésben, mert kiégnek. A másik fontos tényező az állandó tápanyag-utánpótlás, mert a növény méretéhez képes túl kicsi a cserép, ezért a tápoldat már az első hónapban kifogy. Vagy helyezzünk el pár táprudat a virágföldbe, vagy hetente kétszer adjunk az öntözővízhez speciális csüngőnövénynek való tápoldatot, hogy pótoljuk a fontos tápanyagokat.

A legtöbb csüngőnövényt érdemes folyamatosan metszeni, 1 méternél hosszabbra már ne hagyjuk futni őket, mert ebben az esetben már csak a növények alsó részén marad virág, fent pedig csak kopasz ágak maradnak. Ha folyamatosan metsszük őket, és eltávolítjuk az elnyílt virágokat, egész nyáron át folyamatosan virágzó növényt, szinte virágzuhatagot kapunk. (tk)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …