A málnát éretten szüreteljük

A málnát csak teljesen éretten ajánlott betakarítani, mert nem utóérő, így a szedés után már nem érik be. Az érett gyümölcs viszont gyorsan túlérik, főleg ha a bokron hagyjuk, a bogyói szétesnek és lehullnak. Ajánlott, hogy a szedést lehetőleg reggel és minél hűvösebb időben végezzük.
A szedés után a folyton termő és egyszer termő málnát is metszeni kell. A folyton termő (kétszer termő) metszése a legegyszerűbb. Ősszel az összes hajtást visszavágjuk, kitakarítjuk, a gyomokat kiszedjük és június közepén utómetszéskor eltávolítjuk a gyenge sarjakat.
Az egyszer termő málnát viszont télen és nyáron is metszeni kell. Az ún. téli metszés viszonylag egyszerű, érdemesebb még az előző év augusztusában elvégezni. A téli metszés során a letermett vesszőket közvetlenül a talaj felett le kell metszeni. Ezzel egy időben vágjuk ki a gyenge fiatal hajtásokat is, és csak az erőteljeseket hagyjuk meg. A nyári metszés a ritkító metszés, amelyet közvetlenül a szüret után végezzünk, mert a szüret végére a málnasorok tömöttekké válnak, hajlamosabbak lesznek a fertőzésekre.

A málna didimellás vesszőfoltossága a legelterjedtebb málnabetegség. A fertőzések nyomán a vesszők alsó harmadában, a rügyek környékén nagyméretű (20-30 mm hosszú), ovális alakú, vörösesbarna foltok keletkeznek. Később a foltok közepe kiszürkül, és benne elszórtan szabad szemmel is látható fekete pontok (piknídiumok) jelennek meg. A kettévágott vesszőn kéregelhalás figyelhető meg. Erős fertőzés esetén a vesszők elpusztulnak. A leveleken a levélcsúcstól kiinduló V alakú, vagy a levéllemezen ovális alakú, barna foltok láthatók. A kórokozó a málnavessző-szúnyog által okozott sebzéseken keresztül hatol a hajtásba és a megtámadott vesszőkből a későbbiekben tovább fertőz. A letermett, beteg vesszők eltávolításával és elégetésével megakadályozhatjuk a

kórokozók áttelelését és ez által csökkentjük a következő évi fertőzési lehetőségeket. A málna egyéb gombás eredetű (elzionés és mikoszferellás)  betegségeinek a kórokozói a lehullott levelekben is áttelelnek, ezért azokat is gyűjtsük össze és mielőbb semmisítsük meg.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …